ŠPIJUNSKA AFERA: Prisluškivan telefon Angele Merkel!

Novi skandal na pomolu

ŠPIJUNSKA AFERA: Prisluškivan telefon Angele Merkel!

Planeta -
Podsetimo, američka Agencija za nacionalnu bezbednost nadzirala je i predsednike Brazila i Meksika, Dilmu Rusef i Enrikea Penja Nijetu

NEMAČKA - Zvanični Berlin poseduje informacije da su obaveštajne službe SAD prisluškivale telefon nemačke kancelarke Angele Merkel.

Portparol nemačke vlade rekao je da je kancelarka o tome razgovarala sa predsednikom SAD Barakom Obamom.Angela Merkel je u razgovoru sa američkim predsedniokom nedvosmisleno iznela stav da je tako nešto "krajnje neprihvatljivo".

S druge strane Bela kuća izdala je saopštenje u kome stoji da je Obama uverio Merkelovu da SAD nisu prisluškivale i pratile njene razgovore.

Podsetimo, američka Agencija za nacionalnu bezbednost nadzirala je i predsednike Brazila i Meksika, Dilmu Rusef i Enrikea Penja Nijetu, a u slučaju meksičkog lidera uspela je da pristupi njegovoj elektronskoj pošti pre nego što je on izabran za predsednika.

Novinar Glen Grinvald, koji objavljuje dokumenta odbeglog obaveštajca NSA Edvarda Snoudena, rekao je za brazilsku TV stanicu Globo da dokument iz juna 2012. pokazuje da je presretana elektronska pošta meksičkog predsednika.Na osnovu datuma se vidi da je NSA uspela da dođe do mejlova mesec dana pre nego što je Penja Nijeto izabran.

U mejlovima se vidi šta je meksički predsednik pisao koga bi voleo da vidi na pojedinim funkcijama u vladi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja