TRAGEDIJA U SAD: Policajci ubili dečaka (13), nosio igračku kalašnjikov
Foto: Beta Ap

Američki bezbednjaci šokirali ceo svet

TRAGEDIJA U SAD: Policajci ubili dečaka (13), nosio igračku kalašnjikov

Planeta -
Endija Lopeza (13) iz Kalifornije usmrtili zamenici šerifa sasuvši čak sedam metaka u njega zato što je nosio plastični „kalašnjikov“
1 / 4

SAKRAMENTO - Teror na ulicama.Amerikanca Endija Lopeza (13) iz grada Santa Rosa u Kaliforniji brutalno je usred bela dana izrešetala policija jer je u rukama držao plastičnu pušku. Ubijen bez upozorenjaNesrećni dečak krenuo je ka svom drugaru noseći igračku koja podseća na model puške „kalašnjikov“ AK-47, a dvojica pomoćnika lokalnog šerifa u njega su nedaleko od kuće sasula sedam metaka, gotovo bez bilo kakvog objašnjenja.- Stali su kolima pored dečaka i samo su otvorili vrata i počeli da pucaju u njega. Nisam čuo da su mu bilo šta rekli, a nalazio sam se na oko 15 metara od mesta incidenta. Sve je trajalo manje od 10 sekundi - rekao je Išmael Mondragon, očevidac koji je ceo događaj posmatrao u retrovizoru svojih kola.Međutim, dvojica policajaca napisali su u izveštajima da su najpre ugledali naoružanu osobu i da su je nekoliko puta upozorili da spusti oružje, što ona nije učinila. Prema njihovim tvrdnjama, nisu imali drugo rešenje nego da savladaju naoružanog.Krvavi događaj zgrozio je i zabrinuo američku javnost zbog brutalnosti policije. Mnogi su postavili pitanje kako dva trenirana policajca nisu uspela da uvide razliku između igračke i pravog vatrenog oružja.Porodica skrhana bolom- On nije izgledao kao čovek, već kao dete, i nije bio kriminalac. Igrao se nečim što jedva da bi izazvalo nelagodnost, a ne povrede. Da su mu rekli da spusti oružje, on bi to i uradio - rekla je prijateljica porodice nastradalog dečaka.Ni Endijeva majka Sudžej (37) i otac Rodrigo Kruz Lopez (37) ne veruju u navode policije.- Mog deteta nema zbog nečije greške. Samo se igrao... Puška je pripadala njegovom drugu - rekao je dečakov otac Rodrigo, skrhan bolom.

Morali da primete razliku u oružjuKad se prava puška uporedi s plastičnom verzijom, jasno se vide sličnosti, ali i očigledne razlike. Igračka je izrazito kraća, ali joj je falio narandžasti deo na vrhu koji bi je obeležio kao igračku. Uprkos tome, mnogi stručnjaci za oružje ocenili su da pripadnici bezbednosnih snaga svakako treba da znaju da prepoznaju razliku. Inače, kod dečaka je pronađena i igračka pištolj, koja kao i sporna puška i ostale igračke te vrste koristi kompresovani vazduh kako bi izbacivala male kuglice.

Policija ne priznajeZamenik šerifa koji je ubio trinaestogodišnjaka sa čak sedam hitaca iz pištolja pokušao je da opravda svoj postupak pozivajući se na zakon i strah za sopstveni život.- Držao je pušku u levoj ruci. Krenuo je da se okreće nadesno ka policajcu i na taj način je uperio nišan prema njemu - rekao je poručnik Pol Henri.

http://www.youtube.com/watch?v=RxcpCI-u2yM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track