Najnovije vesti

SRPSKA IZLAZI NA MORE: Po Dejtonu RS na Jadranu preko Prevlake

Momčilo Krajišnik okupio prvi saziv Skupštine RS

SRPSKA IZLAZI NA MORE: Po Dejtonu RS na Jadranu preko Prevlake

Planeta
Prema usvojenoj deklaraciji jedna od mogućnosti je da se aktivira preliminarno dogovoreno rešenje na Konferenciji o miru u Dejtonu, kojim bi se teritorijalna veza RS s Jadranskim morem rešila u području Prevlake

BANJALUKA - Na Palama je danas održana svečana sednica prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, kojoj su prisustvovali poslanici te Skupštine, članova prve Vlade i Predsedništva RS iz 1991. godine. Svečanu sednicu je organizovao Momčilo Krajišnik, prvi predsednik Narodne skupštine RS, koji je u septembru pušten iz zatvora nakon što je odslužio dve trećine kazne na koju ga je osudio Haški tribunal zbog počinjenih ratnih zločina u BiH.

Sednica je organizovana povodom obeležavanja 22. godišnjice osnivanja i prvog zasedanja Skupštine srpskog naroda u BiH. Sednici nije prisustvovao predsednik RS Milorad Dodik, koji je takođe bio poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH. Prisutni su usvojili Deklaraciju kojom su pozvali predstavnike vlasti na svim nivoima u BiH da se "odlučno suprotstave svim vidovima raspirivanja mržnje i ratnohuškačke retorike i da se založe za trajno pomirenje i međusobno skladan život u BiH".

U Deklaraciji je navedeno da bi "jedini put do pomirenja bio bi da se, umesto neiskrenog izvinjenja, učini oprost za zlo koje im se u prošlosti desilo i da zatraže oprost za dela koja su oni, ili neki njihovi sunarodnici, drugima učinili". Političari u BiH su pozvani da posvete pažnju rešavanju ekonomskih problema u zemlji, umesto što se "međusobno optužuju i udvaraju militantnim krugovima iz kruga svojih birača".

U Deklaraciji se još vlasti RS pozivaju da od Saveta za implementaciju mira u BiH i visokog predstavnika zatraže da se RS nadoknadi 0,5 posto teritorije zagarantovane Dejtonskim sporazumom i da ta nadoknada bude "jedna trećina teritorijalnog dela izlaska BiH na Jadransko more ili da se aktivira preliminarno dogovoreno rešenje ovog problema na Konferenciji o miru u Dejtonu, kojim bi se teritorijalna veza RS s Jadranskim morem rešila u području Prevlake".

Podržana je presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić-Finci", ali je ocenjeno da bi bilo opasno da se realizacijom ove odluke ugrozi etnički princip glasanja koji je u Dejtonu usvojen kao instrument kojim se garantuje ravnopravnost triju naroda, koji su, do tada, bili u sukobu.

Srpski poslanici, njih 77, napustilo je 1991. godine Skupštinu tadašnje Socijalističke Republike BiH i osnovalo Skupštinu srpskog naroda u BiH. Za predsednika Skupštine tada je izabran Momčilo Krajišnik.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...