Amerika odbija da kaže da li je prisluškivala Merkelovu

Portparol Bele kuće Džej Karni neće komentarisati "specifične optužbe"

Amerika odbija da kaže da li je prisluškivala Merkelovu

Planeta -
Razmatramo načine prikupljanja obaveštajnih podataka kako bismo održali ravnotežu da nema bezbednosnih pretnji našim sugrađinima i saveznicima. Mi brinemo o zaštiti svačijeg privatnog života u celom svetu, rekao je Karni

VAŠINGTON - Bela kuća je u četvrtak odbila da kaže da li su SAD u prošlosti prisluškivale telefonske razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da neće komentarisati "takve specifične optužbe" o toj aferi. Karni je u sredu, međutim, rekao da SAD " ne prisluškuju i neće prisluškivati" razgovore Angele Merkel.

Frans pres navodi da je on to tako izgovorio da to može da bude dvosmisleno i protumačeno da su SAD to radile u prošlosti.

Karni je danas rekao da nema ništa da doda jučerašnjoj izjavi.

"Razmatramo načine prikupljanja obaveštajnih podataka kako bismo održali ravnotežu da nema bezbednosnih pretnji našim sugrađinima i saveznicima. Mi brinemo o zaštiti svačijeg privatnog života u celom svetu", rekao je Karni.

Nemačka kancelarka je kasno sinoć zatražila objašnjenja od američkog predsednika Baraka Obame i postavila mu pitanje da li je moguće da su američke obaveštajne službe prisluškivale njene razgovore preko mobilnog telefona.

Ta afera je danas bila neočekivana tema na samitu Evropske unije, koji je trebalo da bude posvećen ekonomiji. To otkriće je izazvalo veliko negodovanje u EU, posebno u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track