SAHRANJENA DOLORES: Bila si vetar, vatra, divlja reka, suza i nedovršeni stih
Foto: Facebook

Šibenčani se oprostili od nastradale glumice

SAHRANJENA DOLORES: Bila si vetar, vatra, divlja reka, suza i nedovršeni stih

Planeta -
Arsen je, draga, za tebe ovo pisao. Sve je tu. Šibenik, tvoje oči, boje zavičaja. Bila si mi studentkinja, koleginica, prijateljica. Dolores, prerano je za ovo. I ja verujem u anđele i molim ih neka te dobro paze i čuvaju. Zbogom, draga!, poručio je glumičin mentor Joško Ševo

ŠIBENIK- Dostojanstven i s puno emocija, bio je poslednji ispraćaj tragično nastradale 32-godišnje šibenske glumice Dolores Lambaša na gradskom groblju Kvanj. Brojna rodbina i kolege glumci, kao i nekolicina viđenih osoba iz javnog i političkog života, zajedno s petstotinjak prijatelja i poznanika činili su tužnu povorku do mjesta pokopa – na grob nesrećne Dolores među poslednjim je crvenu ružu bacio i njen stariji kolega Stojan Matavulj, koji je vozio automobil kada je došlo do saobraćajne nesreće.

Poznati glumac stigao je u Šibenik direktno iz bolnice, koju je napustio na vlastitu odgovornost. Jedva je hodao, i držći se po strani, skrhan tragedijom, nije se usudio da izrazi saučešće rodbini preminule glumice.

Ipak mnogi poznanici pa čak i prijatelji rodbine pristupali su Matavulju, izražavajući mu reči žaljenja, ali i podrške. Kako je kazala jedna starija žena, »cili život će se sam morati nosit' s time«, misleći da je upravo Matavulj vozio "nisan" s kojim je udario u automobil ispred sebe na autoputu, dok je Dolores Lambaša kao njegova suputnica preminula koji sat kasnije od posledica nesreće.

Nešto ranije, u 14 sati održana je komemoracija za mladu glumicu u šibenskom HNK-u gde je Joško Ševo, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti i mentor preminule glumice, održao dirljiv govor, rijetko kome nisu zasuzile oči na recitaciju »Djevojke iz moga kraja«.

- Tu sam u ime Hrvatskog društva dramskih umetnika, Akademije dramske umetnosti i kao čovek koji te voli. Pamtiću zauvek gde sam bio kada su počele da stižu vesti. Loše, pa onda još gore. Šok, neverica, tuga. Gusta i lepljiva. Nalio sam čašu crnog vina i slušao Arsena- rekao je Joško Ševo.

- Arsen je, draga, za tebe ovo pisao. Sve je tu. Šibenik, tvoje oči, boje zavičaja i ona ne da da je slome. Bila si mi studentkinja, koleginica, prijateljica. Bila si glumica. Bila si bećar, žena i devojčica. Vetar, vatra, divlja reka, suza i nedovršeni stih. Dolores, prerano je za ovo. I ja verujem u anđele i molim ih neka te dobro paze i čuvaju. Zbogom, draga!, zaključio je Ševo.

Nije izdržao profesor Ševo ni koji sat kasnije na gradskom groblju, pred roditeljima i kovčegom Dolores Lambaše, na majčin izričit zahtev recitovao je »Salomonovu pesmu nad pesmama«, da bi se zatim odmaknuo od mikrofona i dalje od gomile, ne želeći sačkriti suze.

Tragedija i celi obred je najviše pogodila majku Almu: još za vreme Svete mise pozlilo je neutešnoj ženi pa je čak pozvana i Hitna pomoć. Kasnije je jedva uspela da izdrži put do porodične grobnice, ali pošto je bacila belu ružu na kovčeg voljene kćeri, savladala je tuga - porodica je doslovno odnela jer nije bila u stanju sama ni da hoda, gotovo kao i otac nastradale glumice, Đino Lambaša.

Počast pred grobom prerano preminule Dolores odale su brojne kolege, od legende hrvatskog glumišta i poznatog Šibenčanina Špira Guberine, preko bivšeg partnera i kolege Ive Gregurevića, Leona Lučeva, Slavena Knezovića, a bili su tu i Pavle Kalinić, župan Goran Pauk, gradonačelnik Željko Burić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track