SRAMI SE DEDE NACISTE: Pribkeov unuk želi da promeni prezime

Ne može više da izdrži

SRAMI SE DEDE NACISTE: Pribkeov unuk želi da promeni prezime

Planeta -
Ne poistovećujem se sa tim prezimenom. Nemam baš mnogo kontakata s familijom s očeve strane, čak ni sa svojim ocem sinom Eriha Pribkea, kazao je Tomas Pribke Ortis

BUENOS AJRES - Unuk naciste Eriha Pribkea odlučio je da promeni prezime, dve nedelje pošto je smrt njegovog dede uzburkala javnost, jer je nekoliko zemalja odbilo da primi njegovo telo.

Tomas Erik Ramon Pribke Ortis (23), koji živi na jugu Argentine, rekao je za medije da prezime Pribke za njega predstavlja "bolno obeležje".

"Zašto da nosim prezime zbog kojeg se osećam loše, jer ono povređuje ljude? To nema smisla. To je obeležje koje nema nikakve veze sa mnom", kazao je Pribkeov unuk.

U gradu Bariloč u podnožju Anda živeo je punih 40 godina i stariji Pribke, bivši nacistički oficir, pre nego što je 1995. izručen Italiji, zbog masakra koji je u toj zemlji počinio u Drugom svetskom ratu.

Unuk je unajmio advokata kako bi započeo proces brisanja prezimena Pribke, da bi, kako je rekao, zatvorio ovu priču, preneo je Frans pres.

Erih Pribke umro je pre dve nedelje, u 101. godini, u kućnom pritvoru u Rimu.

On je osuđen zbog ubistva 335 civila u Adreatinskim pećinama u blizini Rima 1944, a za taj masakr okrivio je italijanski pokret otpora.

Zločin u Adreatinskim pećinama izvršen je po naređenju Adolfa Hitlera, u znak odmazde zbog napada italijanskih partizana na kasarnu nacista u Rimu, kada su ubijena 33 pripadnika SS jedinica.

Pribke se nikada nije pokajao zbog ubistava, niti se izvinio porodicama žrtava.

Pribkeov unuk nije s njim bio u kontaktu, od kada je izručen Italiji i tri godine kasnije osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

"Kada je moj deda umro, mislio sam da ću se osećati smirenije, kad se odvojim od toliko bola, ali ipak nije tako. Ne poistovećujem se sa tim prezimenom. Nemam baš mnogo kontakata s familijom s očeve strane, čak ni sa svojim ocem (sinom Eriha Pribkea)", kazao je Tomas Pribke Ortis.

On je dodao da je odluku o promeni prezimena doneo kada je njegov otac upitan o sahrani, pošto su Nemačka, Italija i Argentina odbile da prime Pribkeovo telo, odgovorio:"Mogu da ga odnesu bilo gde - i u Izrael!"

"Ne mogu da prihvatim da se povređivanje ljudi nastavlja, mudrije je ne reći ništa", kazao je Tomas Ortis.

Pribkeov unuk naglasio je da "ni za trenutak ne želi da bude povezan s nacističkom ideologijom i načinom mišljenja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja