VUKOVAR: Izbacili ćirilicu jer vređa žrtve domovinskog rata!
Foto: Beta

Većnici izbacili srpsko pismo iz statuta grada

VUKOVAR: Izbacili ćirilicu jer vređa žrtve domovinskog rata!

Planeta -
Usvojen izmenjeni statut, kojim se grad proglašava mestom posebnog pijeteta za žrtve domovinskog rata; Zbog toga je odlučeno da službeni jezik bude hrvatski, a jedino zvanično pismo - latinica

VUKOVAR - Baš poštuju manjinska prava.

Odbornici Gradskog veća Vukovara doneli su u ponedeljak odluku da ćirilica i formalno bude proterana iz ovog grada! Naime, na jučerašnjoj sednici usvojen je izmenjeni statut grada, kojim se to područje proglašava mestom posebnog pijeteta za žrtve domovinskog rata, zbog čega je odlučeno da službeni jezik bude hrvatski, a jedino zvanično pismo - latinica!Podrška većineOvu odluku izglasala je većina odbornika Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava „dr Ante Starčević“, dok su protiv bila tri odbornika Samostalne demokratske srpske stranke. Osam odbornika Socijaldemokratske partije bilo je uzdržano. Potpredsednik SDSS Milorad Pupovac rekao je da je ovo nastavak kampanje koja se vodi u poslednjih godinu dana.- Na ovaj način obezvređuje se ustavni zakon o pravima manjina, a cilj je da se stvori atmosfera u Vukovaru i u Hrvatskoj u kojoj neće vladati zakoni, neće se poštovati međunarodne obaveze i u kojoj se neće čuvati ono što je izgrađeno u odnosu Srbije i Hrvatske, a to je sve ono zbog čega je Hrvatska primljena u EU. Ovim potezom Hrvatska se vraća u devedesete - rekao je Pupovac.Povratak u devedesetePredsednik nevladine organizacije Veritas Savo Štrbac takođe smatra da se Hrvatska ovim činom vratila na početak devedesetih, te da ukidanje ćirilice podseća na „zla vremena“.- Evropska unija ne bi smela da toleriše ovakve stvari i da tvrdi da je ovo unutrašnja stvar Hrvatske, naročito jer su kao budući član morali da usklade propise prema kojima je dvojezičnost moguća. To je velika nepravda prema Srbima. Postoje mehanizmi za neposlušne članice kojima bi ih naterali da vrate dvojezične table - podsetio je Štrbac.Od 29 odbornika 2009. godine, u vukovarskom Gradskom veću za uvođenje dvojezičnosti glasali su odbornici HDZ i tadašnjeg HSP, zatim SDSS, dok je SDP bio protiv. Nakon što su protivnici ćirilice nekoliko puta poslednjih meseci sklanjali ili lomili dvojezične natpise sa zgrada lokalne samouprave u tom gradu, pokrenuta je inicijativa za promenu statuta grada.

Štrbac: unija ne bi smela da toleriše ovakve stvari
Štrbac: unija ne bi smela da toleriše ovakve stvari

U Varaždinu skinuta tablaSa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine u nedelju je u Varaždinu uklonjena dvojezična tabla, a varaždinski gradonačelnik Goran Habuš oštro je osudio taj čin i istakao da ne veruje da je to učinio neki Varaždinac. Predsednik Veća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić rekao je da u Varaždinu dosad nije bilo izgreda usmerenih protiv srpske manjine. U Veću su zgroženi tim događajem jer „iako u tom gradu Hrvati čine 98 odsto stanovništva, reč je o sredini koja je oduvek smatrana otvorenom i multietničkom“.- Varaždin, koji za sebe smatra da je građanski, evropski grad, koji poštuje raznolikosti, ne može sebi ovako nešto da dopusti. Oštro osuđujemo taj čin i teško mi je da verujem da ga je počinio neki Varaždinac - rekao je Habuš.

http://www.youtube.com/watch?v=HwpDUfjnjLs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track