NA TRAGU PEDOFILA: 750.000 lovaca na decu operiše internetom

Organzacija za zaštitu deteta

NA TRAGU PEDOFILA: 750.000 lovaca na decu operiše internetom

Planeta -
Identifikovani su iz 71 zemlje, a najveći broj imena osumnjičenih iz dosijea je iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije, Nemačke, Turske, Italije i Holandije

HAG - Holandski ogranak međunarodne organizacije za zaštitu prava deteta "Zemlja ljudi" (Terre des Hommes) saopštio je danas da je, predstavljajući se na internetu kao desetogodišnja filipinska devojčica s nadimkom "Sviti", prikupio i Interpolu predao podatke o više od 1.000 pedofila, javile su agencije.

Direktor te organizacije Albert Jap van Santbrink rekao je novinarima u Hagu da se za 10 nedelja ušlo u trag više od 1.000 muškaraca iz celog sveta, koji su hteli da plate "Sviti" za opscenosti ispred kompjuterske kamere, preneo je Rojters.

Identifikovani su iz 71 zemlje, a najveći broj imena osumnjičenih iz dosijea je iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije, Nemačke, Turske, Italije i Holandije, navodi britanska agencija.

Pozivajući vlasti na borbu protiv ovog rastućeg problema, grupa za zaštitu dečjih prava je naglasila da je potreban novi pristup policije, pošto se neće prijaviti ni žrtve, ni prestupnici, a da je ona spremna da vlastima ustupi tehnologiju koju je razvila.

Grupa je uporedila problem sa dečjom pornografijom, koja sada u rukama kriminalnih bandi predstavlja "multimilionsku industriju".

Istraživači "Zemlje ljudi", koji su nazvali iskustvo iz istraživanja šokantnim, kompjuterskom digitalizacijom stvorili su identitet desetogodišnje devojčice na internetu i sa osumnjičenima komunicirali iz jednog skladišta u Amsterdamu i snimali ih, prateći tragove njihovog identiteta.

Dok su oni "četovali", istraživači su prikupljali informacije na društvenim mrežama radi identifikacije.

Rojters navodi da je policijska agencija EU, Europol, rezervisana prema pristupu organizacije, ističući da je istraga uz upotrebu mera praćenja u isključivoj nadležnosti policijsko-pravosudnih organa.

"Mi nismo tužioci, nismo sudije, na njima je da odluče šta će raditi sa elementima koje smo im predali", rekao je aktivista organizacije Hans Gujt (Guyt) a preneo je AFP.

Francuska agencija navodi da je "Zemlja ljudi" htela da alarmira javnost povodom nove forme eksploatacije dece koja se brzo širi, i koja ima desetine hiljada žrtava samo na Filipinima.

Prenoseći podatke UN i američkog Federalnog istražnog biroa po kojima u svakom trenutku na internetu postoji više od 750.000 "lovaca na decu", organizacija je uputila i peticiju pozivajući vlade da usvoje oštriju istražnu politiku i aktivnije praćenje "čet-rumova" (ćat rooms) na kojima se ovo nasilje događa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track