SKANDAL U NEMAČKOJ: Pravili viršle od trulog mesa!
Foto: Kurir štampano

Neviđena bruka

SKANDAL U NEMAČKOJ: Pravili viršle od trulog mesa!

Planeta -
Fabrika za preradu mesa u gradu Bad Benthajmu mešala tone kvarnog mesa sa svežim, a zatim na pakovanja lepila lažne etikete i deklaracije o njegovom poreklu

BERLIN - Strašno.Nemačka fabrika za preradu mesa u gradu Bad Benthajmu mešala je tone trulog mesa sa svežim, a zatim na pakovanja lepila lažne etikete i deklaracije o njegovom poreklu. Tu skandaloznu dojavu primili su tužioci iz Oldenberga u Donjoj Saksoniji, a ona je izazvala neviđen skandal u vodećoj državi Evropske unije, pogotovo zbog sumnje da je sporno meso korišćeno za izradu hiljada kilograma viršli, koje su distribuirane po čitavoj zemlji.Strah od parazita- Ne samo da je meso pokvareno već je postalo i zeleno. Plašili smo se da na njemu nema i parazita. Uprkos tome što smo obavestili nadležne da je ono u očajnom stanju, naređeno nam je da ga dalje obrađujemo. Zbog toga smo morali da ga ubacimo u mašinu sa svežim mesom - rekao je jedan radnik fabrike čije ime nije navedeno u medijima.Prema izveštaju nemačke televizije ARD, poslodavci tog postrojenja redovno su kupovali jeftino i loše meso. Tako su dva bivša radnika navodno u tajnosti mobilnim telefonima snimili šokantan prizor, ali kada su se suočili sa šefovima i optužili ih za ilegalne radnje, od njih su dobili samo brojne pretnje.Predstavnik tužilaštva izjavio je da je fabrika dva puta pretresana s ciljem da se pronađu dokazi korišćenja kvarnog mesa i falsifikovanja dokumenata. Istraga se prvenstveno odnosila na mehaničko odvajanje mesa od kostiju, pa tek onda na lažna dokumenta.Manipulacija- Postoje opravdane sumnje da su se koristili lažni veterinarski sertifikati kako bi meso bilo izvezeno, a u kojima je manipulisano informacijama o poreklu mesa - rekao je portparol nemačkog tužilaštva.

Jeli konjetinu, a nisu znaliOvaj skandal s mesom nije prvi koji se dogodio u Evropi. U martu je obelodanjeno da mnogi hamburgeri u Britaniji, uključujući i one iz velikih kompanija poput „Berds aja“ i „Tako bela“, pored goveđeg, sadrže i više od jedan odsto konjskog mesa. To saznanje najviše je potreslo Engleze, koji gaje posebnu ljubav prema konjima i ne bi im na kraj pameti palo da jedu njihovo meso. Konjetina je izvezena iz rumunske klanice „Doli kom“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track