PORODICI VUKODLAKA NOVA LICA: Majci i deci laserom uklonili malje
Foto: Rojters

Boluju od hipertrihoze

PORODICI VUKODLAKA NOVA LICA: Majci i deci laserom uklonili malje

Planeta -
Devi Budatoki (38) i njena deca Manjura (14), Niraj (12) iz Nepala prošli su kroz neinvazivni tretman kojim su im lekari olakšali život, dok će mala Mandira (7) morati da sačeka jer je premlada
1 / 16 Foto: Rojters

KATMANDU - Devi Budatoki (38) i njena deca Manjura (14), Niraj (12) i Mandira (7) iz Nepala, pate od "sindroma vukodlaka", retkog stanja koje uzrokuje prekomerni rast dlaka po telu.

Zbog kongenitalne hipertrihoze svi imaju guste tamne dlake po čelu i drugim delovima tela na kojima malje inače ne rastu. Kako bi olakšali svoj život, porodica Budatoki otputovala je iz zabačenog sela u nepalskim planinama Dolkha u glavni grad Kathmandu na laserski tretman.

Devi i dvoje starije dece prošli su neinvazivni tretman kako bi smanjili simptome i olakšali svoj život. Međutim, za najmlađu devojčicu je još prerano.

"Više brinem o svojoj deci nego o sebi. Ne želim da im se više smeju. Moja deca samo govore o novom životu otkad smo dobili vest da će nas lečiti u bolnici. Sin je rekao u školi da će se vratiti sa novim licem i da ga neće zezati više", rekla je Devi.

Hipertrihoza može biti generalna ili lokalna, može se pojaviti odmah nakon rođenja ili kasnije u životu. Iako za bolest nema leka, može se redukovati uklanjanjem dlaka. Međutim, tretmani mogu izazvati dermatitis, hipersenzitivnost i ostaviti ožiljke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track