BEBI-BUM: Filipinke rodile 80 beba posle tajfuna!
Foto: Rojter

Bore za život svoje dece

BEBI-BUM: Filipinke rodile 80 beba posle tajfuna!

Planeta -
Desetine žena donele na svet mališane nakon što je nevreme Haijan sravnilo Filipine, a sad se nalaze u opasnosti zbog gladi i širenja zaraznih bolesti

MANILA - Preživljavanje.Desetine Filipinki rodile su 80 beba nakon što je razarajući tajfun Haijan opustošio Filipine, ostavivši ih s mališanima u improvizovanim sobama za negu u jedinoj bolnici koja je ostala iole čitava. Ugroženi milioni deceVelika vlaga, prljavština i nestašica hrane primoravaju ih da svakodnevno brinu o tome da li će njihovi najmiliji preživeti pakao u kojem su se našli. Pored toga, Unicef je upozorio da bi skoro dva miliona dece moglo umreti na toj teritoriji usled gladi i zaraznih bolesti.Prema najnovijim podacima, humanitarna pomoć iz celog sveta počela je da pristiže, ali i pored toga, strahuje se kako će preživeti oko 300.000 trudnica i novopečenih majki. Situaciju pogoršava činjenica da su one u kapeli jedine funkcionalne bolnice u uništenom gradu Taklobanu stalno na meti pljačkaša koji su počeli da haraju tom oblašću nakon prirodne katastofe. Sedam beba je prevremeno rođeno zbog šoka majki tokom nevremena. Većina beba nije dovoljno snažna čak ni da zaplače, a jednoj je lice potpuno pomodrelo od hvataljki korišćenih tokom hitnog porođaja.Tajfun Haijan razorio je dva glavna ostrva Filipina, Samar i Lejte. Filipinci koji su imali sreće da prežive stravične udare vetra sada su bez lekova i skloništa. Prema procenama, 80.000 domova je uništeno, a taj broj, kao i broj mrtvih, raste iz sata u sat. Pomoć teško stižeNajrazorenija područja ostala su bez struje, pa tako avioni kojima se doprema pomoć ne mogu da sleću noću. Popravke na električnoj mreži trajaće mesecima, a kamioni s hranom teško stižu do ugroženih.

Odbegli zatvorenici siluju ženePrema izveštaju humanitarnih organizacija, na Filipinima se bezbednosna situacija rapidno pogoršava usled velikog porasta kriminala. Česti su oružani napadi organizovanih bandi.- Kriminalci koji su pobegli iz zatvora počeli su da siluju žene - kaže preživela Violeta Duza o zatvorenicima koji su na slobodi otkad je vetar srušio jedan zid zatvora.

Pomoć iz SrbijeKancelarija Unicefa u Srbiji pridružila se globalnim naporima te organizacije u prikupljanju novca za pomoć deci i porodicama koji su preživeli razorni tajfun Haijan na Filipinima. Građani Srbije donacije za pomoć deci Filipina mogu da uplate na poseban žiro-račun Unicefa kod Komercijalne banke 908-20501-70, sa obaveznim pozivom na broj 43973-0070000000009 ili u Banci Intezi na br. 160-666-18, svrha uplate 113 - „Pomoć ugroženoj deci na Filipinima“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track