SPORAZUM: Treći svetski rat odložen za 6 meseci
Foto: Fonet

Iran stopira razvoj nuklearnog programa

SPORAZUM: Treći svetski rat odložen za 6 meseci

Planeta -
Dok jedan deo sveta slavi postignuti dogovor, Izrael tvrdi da je Iran dobio upravo ono što želi, kao i da je ta zemlja još uvek velika pretnja

ŽENEVA - Izbegnuta katastrofa.Nakon petodnevnih pregovora konačno je postignut dogovor između Irana i Grupe P5+1, koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija, kao pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, i Nemačka. Istorijskim sporazumom je u narednih šest meseci obustavljen nuklearni program Irana, a toj zemlji su zauzvrat umanjene sankcije. Izrael, međutim, nije zadovoljan odlukom, a iransko naoružanje vidi kao direktnu pretnju čitavom svetu.Zapad zadovoljanPredsednik SAD Barak Obama nakon uspostavljenog dogovora obratio se naciji iz Bele kuće, rekavši da je to samo početak potpune obustave iranskog nuklearnog programa. On je obećao i da Amerika neće uvesti nove sankcije Iranu tokom narednih šest meseci. Kako navodi agencija AP, ta odluka će sigurno razljutiti one američke kongresmene koji su se zalagali za još oštrije mere. Obama je ipak upozorio da će pritisak biti pojačan ukoliko se vlasti iz Teherana u potpunosti ne pridržavaju sporazuma.Na drugoj strani sveta, iranski lider Hasan Rohani pozdravio je dogovor i naveo da se zahvaljujući njemu stvaraju bolji uslovi za saradnju, kao i više poverenja na Zapadu.- Konstruktivan angažman, uz neumorni napor pregovaračkih timova, otvoriće nove horizonte - naveo je Rohani na Tviteru.Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov (63), kao i Van Ji (60) sa iste pozicije u Kini pozdravili su juče sporazum koji je umanjio napetost u čitavom svetu. Podrška RusijeLavrov je izjavio da jedna od ugovorenih stavki obuhvata inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju, što je veliki korak u spornom sukobu. Ipak, sporazum omogućava Teheranu da kasnije nastavi da obogaćuje uranijum, kao i da proizvodi gorivo za nuklearno oružje.- Niko nije izgubio, svi su pobednici - rekao je Lavrov ruskim medijima.

Svi smo izigrani... Juval Stajnic
Svi smo izigrani... Juval Stajnic

IZRAEL SE OSEĆA PREVARENOVlasti u Izraelu osuđuju postignuti dogovor između Irana i šest svetskih sila povodom nuklearnog programa, a izraelski ministar za obaveštajne poslove Juval Stajnic (55) tvrdi da je reč o prevari. U saopštenju Izraela piše da se sporazumom Iranu pruža tačno ono što je želeo: značajno ublažavanje sankcija i nastavak razvoja dela nuklearnog programa.- Dogovor koji je postignut zasniva se samo na iranskoj prevari i obmanjivanju. Nema razloga da svet slavi zbog dogovora u Ženevi - kazao je Stajnic.Američki državni sekretar Džon Keri pokušao je da uveri Izraelce da je doneta prava odluka, ali je izraelski ministar ekonomije Naftali Benet izjavio da postignuti dogovor ne obavezuje Izrael i da njegova zemlja ima pravo da se brani.

SAD i IranTAJNI SASTANCIPredstavnici SAD i Irana tajno su se sastajali pre postizanja sporazuma o nuklearnom programu Teherana, tvrdi jedan američki zvaničnik. On je rekao da su kontakti uspostavljeni posle izbora novog predsednika Irana Hasana Rohanija u junu i da je od tada održano više sastanaka. Kako tvrdi, od izbora Rohanija održan je manji broj bilateralnih sastanaka sa Irancima da bi se razmotrile ideje koje bi posle bile uključene u zvanične pregovore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja