NASILNO JE PORODILI: Socijalna služba u Velikoj Britaniji carskim rezom porodila Italijanku
Foto: SINA

Surovo

NASILNO JE PORODILI: Socijalna služba u Velikoj Britaniji carskim rezom porodila Italijanku

Planeta -
Žena je doživela panični napad posle čega su vlasti pokrajine Eseks naložile da žena prvo bude stavljena pod opštu anesteziju, a zatim joj je urađen carski rez, nakon čega je rođena devojčica

LONDON - Pravna rasprava.Po nalogu suda, trudnoj Italijanki su tokom boravka u Britaniji lekari bez njenog znanja i pristanka carskim rezom izvukli bebu ženskog pola. Skandal, koji je izazvao pravnu raspravu u celom svetu, nastao je jer je žena ranije imala nervni slom.Došla da radiItalijanka, koja je bila u Engleskoj na radnoj obuci, tvrdi da je niko nije upozorio na to da će joj biti izveden carski rez. Naime, autoriteti iz „Eseksa“ došli su do sudskog naloga koji im je dozvolio da ženu bez njenog znanja omame sedativima i da izvrše ozbiljan, invazivni hirurški zahvat, kojim joj je beba izvađena iz stomaka. Socijalna služba Britanije je nakon prisilnog porođaja carskim rezom dete dala na usvajanje zahvaljujući odluci Visokog suda da majka ne bi bila kompetentna da odgaja dete zbog mentalnog sloma.- Nikad nisam čuo za nešto slično tokom svih 40 godina moje advokatske službe. Mogu da razumem da je neko zaista toliko bolestan da nije u stanju da pristane na medicinski zahvat, ali prinudni carski rez je stvarno preterivanje. Ako postoji razumna sumnja u sposobnost majke da se brine o svom detetu, trebalo je da se o tome obaveste vlasti u Italiji i njihova socijalna služba. U tom slučaju dete bi trebalo tamo da se odvede - rekao je lokalnim medijima Brendan Fleming, advokat nesrećne žene.Sve je počelo onda kad je Italijanka, čije ime nije otkriveno iz razumnih razloga, doživela nervni slom u hotelu u kojem je odsela u Engleskoj. Lečila seNjeni rođaci iz Italije kažu da je do toga došlo najverovatnije jer nije popila lekove za bipolarni poremećaj, od kojeg se uspešno lečila. Žena je tom prilikom zvala policiju, koja ju je odvela u psihijatrijsku ustanovu, gde je bila smeštena prema aktu o mentalnom zdravlju. Pet nedelja kasnije ženska beba joj je nasilno izvađena iz stomaka, a majka se vratila u Italiju.Uprkos tome što se psihičko stanje Italijanke drastično poboljšalo kad se vratila svojim lekovima, presuđeno je da se devojčica oduzme. Slučaj je eskalirao u pravnu raspravu svetskih razmera jer britanski zdravstveni zakoni nisu smeli da se primene na građanku Italije.

Bizarna praksaPRISILJENO USVAJANJEU Britaniji se koristi izraz prisiljeno usvajanje kako bi se opisao legalni akt kojim se deca trajno oduzimaju od roditelja i daju na usvajanje. Džon Heming, član britanskog parlamenta, procenjuje da je 2010. više od 1.000 od 1.360 dece koje su data na usvajanja uzeto bez pristanka njihovih roditelja. Slučaj u kojem je beba bez odobrenja carskim rezom porođena i oduzeta Italijanki nije jedini zabeleženi. Naime, postoji oko 100 porodica koje prete da tuže Vladu Britanije na internacionalnom sudu u Hagu jer tvrde da su im tom praksom ugrožena osnovna ljudska prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track