U Hrvatskoj počeo referendum o braku

Izjašnjavanje o bračnoj zajednici

U Hrvatskoj počeo referendum o braku

Planeta -
"Nadam se da je ovo poslednji put da na ovakav način i o ovakvim pitanjima izlazimo na referendum", rekao je Milanović

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održava referendum o ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice muškarca i žene. Izjašnjavanje je inicirala izrazito konzertvativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orjentisanih političkih stranaka.

Oni žele da unapred onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

Premijer Zoran Milanović glasao je jutros u Zagrebu i ocenio da se radi o tužnom i besmislenom referendumu, jer će uskoro u zakonsku proceduru krenuti zakon o partnerstvu. "Nadam se da je ovo poslednji put da na ovakav način i o ovakvim pitanjima izlazimo na referendum", rekao je Milanović novinarima i dodao da se na referendumu ne bi trebalo odlučivati o pitanjima koja ulaze "u intimni prostor".

Najviši državni zvaničnici ranije su najavili da će na referendumu glasati protiv ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.Ali,prema poslednjem istraživanju javnog mnenja, 59 odsto građana koji izađu na referendum glasaće "za", dok će njih 31 odsto biti "protiv" ustavne definicije braka. Pravo glasa na referendumu ima oko 3, 8 miliona građana koji će glasati na 6700 glasačkih mesta u zemlji i inostranstvu. Građani se izjašnjavaju o tome jesu li za ili protiv da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, a referendum će biti uspešan bez obzira na to koliko će birača glasati. Odlučuje se većinom glasova izašlih. Biračka mesta otvorena su od 7 do 19 časova, a Državna izborna komisija najavila je da će nezvanične rezultate početi da objavljuje sat posle zatvaranja birališta.

http://www.youtube.com/watch?v=lQwW9Fhsy3E

Referendum o braku, koji je zatražila inicijativa U ime obitelji na osnovu više od 700.000 potpisa građana, treći je referendum u Hrvatskoj od samostalnosti, ali prvo izjašnjavanje građane koje su inicirali građani. Koštaće 48 miliona kuna (6,3 miliona evra). Najuticajniji mediji u Hrvatskoj saopštili su da neće večeras izveštavati iz referendumskog štaba "U ime obitelji". Oni su se pridružili bojkotu na koji je pozvalo Hrvatsko novinarsko društvo pošto je ta konzervativna građanska inicijativa zabranila izveštavanje iz njihovog štaba za više medija, među kojima i Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), zbog, kako su objasili, pristranosti. Vodeći pisani i elektronski mediji u zemlji zbog toga su odlučili da će bojkotovati izveštavanja "iz štaba onih koji medijima brane rad".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track