STOTINE LETOVA OTKAZANO: Avio-saobraćaj nad Britanijom se normalizuje

Otklonjena greška

STOTINE LETOVA OTKAZANO: Avio-saobraćaj nad Britanijom se normalizuje

Planeta -
Problemi su redukovali dnevni avio-prevoz skoro za 20 odsto, pri čemu je najviše bio pogođen jug Engleske, u kom svakih 45 sekundi sleću i uzleću avioni

LONDON - Tehnička greška u vazdušnom saobraćaju nad Velikom Britanijom, koja se jutros pojavila, približno 12 sati od trenutka registrovanja otklonjena je, unutrašnji sistem komunikacije kontrolora je uspostavljen i usluge se normalizuju, saopštila je večeras Nacionalna služba za civilno vazduhoplovstvo (National Air Traffic Services, NATS).

NATS je saopštio da je problem sa dispečerskim komunikacijama nastupio u kontroli leta u Svonviku, na jugu Engleske, gde je vazdušni saobraćaj najfrekventniji. Prema rečima portparolke te službe Džulijet Kenedi, problem je nastupio u trenutku prelaska sa noćnog na dnevni režim rada, koji je više opterećen i zahteva više pozicija sa kojih se kontrolišu sektori, preneo je AP.

Prema podacima NATS-a, problemi su redukovali dnevni avio-prevoz skoro za 20 odsto, pri čemu je najviše bio pogođen jug Engleske, u kom svakih 45 sekundi sleću i uzleću avioni. Sistem komunikacije kontrolora leta, koji je zakazao, najveći je u Evropi, a kontrolori u centru u Svonviku, u grofoviji Hempšir, opslužuju obično po 5.000 letova tokom 24 sata, naveo je Itartas.

Ranije je javljeno da je zbog tehničkih problema bilo odloženo nekoliko stotina letova, uključujući one sa londonskih aerodroma "Hitrou", "Getvik" i "Stansted", a odlaganje letova proširilo se na celu Veliku Britaniju i na dablinski aerodrom u Irskoj. Prema navodima AP-a, najfrekventniji evropski aerodrom "Hitrou" imao je kašnjenja od sat vremena ili više na mnogim linijama, a otkazano je više od 200 sletanja i uzletanja na kraćim letovima. "Stansted" je saopštio da su poletanja odlagana i do četiri sata zbog ograničenja u vazdušnom prostoru i pristizanja aviona, a "Getvik" da je odloženo bilo 20 odsto letova.

Evropski centar za vazduhoplovni saobraćaj "Jurokontrol" (Eurocontrol) saopštio je da je 1.300 letova bilo odloženo, što je osam odsto od ukupnog dnevnog prometa u Evropi. NATS se izvinio aviokompanijama i putnicima zbog nastalih problema, ističući da bezbednost putnika nije bila ugrožena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track