ISTORIJSKI DOGOVOR: Svet uskoro izlazi iz ekonomske krize!
Foto: Reuter

NAPREDAK

ISTORIJSKI DOGOVOR: Svet uskoro izlazi iz ekonomske krize!

Planeta -
Svetska trgovinska organizacija u prisustvu predstavnika 159 zemalja odredila pravce reforme svetske privrede, koja bi ojačala za 1.000 milijardi dolara

BALI - Značajan pomak!Svetska trgovinska organizacija (STO) juče je na ostrvu Baliju u prisustvu predstavnika 159 zemalja sveta postigla istorijski dogovor o reformi globalnog trgovinskog sporazuma, koji bi svet uskoro mogao da iščupa iz stravične ekonomske krize. Naime, prema novoformiranom planu, svetska privreda ojačala bi za gotovo 1.000 milijardi dolara, što će otvoriti 21 milion radnih mesta, od čega 18 miliona u zemljama u razvoju.Borba za tržište- Prvi put u našoj istoriji, STO je dala istinske rezultate. Ovoga puta ujedinilo se celo članstvo. Svet smo vratili natrag u Svetsku trgovinsku organizaciju - izjavio je generalni direktor STO Roberto Azevedo.Stipe Lovreta, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, rekao je za Kurir da taj sporazum ima ogroman značaj za smanjivanje svetske ekonomske krize.- To je izuzetno dobra vest. Očigledno STO u uslovima globalizacije tržišta pronalazi način kako da još više doprinese njegovom širenju. To je u stvari borba za tržište, odnosno jačanje tržišnih potencijala na globalnom nivou. Treba istaći da svetska ekonomska kriza u stvari znači krizu tražnje, a upumpavanje tolikih sredstava apsolutno doprinosi jačanju tražnje. Svaki njen porast širi okvire za novu proizvodnju. Ta mera je izuzetna - naglasio je Lovreta.Smanjivanja barijeraTo je potvrdio i naš ekonomski stručnjak Goran Nikolić.- To jeste dobra stvar, ali ipak bih istakao da su cifre bajkovite. Obično se u ovakvim situacijama nijedna procena ne ostvari, ali i pola od ovoga svakako bi bilo odlično. Ovo je put da se oživi tržište - istakao je Nikolić.Inače, postignuti dogovor smanjiće trgovinske barijere i ubrzati protok robe preko carine. On omogućava smanjenje birokratije na carinama širom sveta, poboljšava uslove trgovanja najsiromašnijim državama, a zemljama u razvoju da zaobiđu dosadašnja pravila o poljoprivrednim subvencijama dok pokušavaju da nahrane siromašne.

Stipe Lovreta: upumpavanje tolikog novca doprinosi jačanju tražnje i izlasku iz krize
Stipe Lovreta: upumpavanje tolikog novca doprinosi jačanju tražnje i izlasku iz krize

Potreban pomakSRBIJU IZOLACIJA MNOGO KOŠTAProfesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Stipe Lovreta rekao je da bi novi sporazum bio veoma značajan i za napredak naše zemlje i izlazak iz krize.- Srbija mora da bude otvorenija i da postane član STO. Svaka izolacija je mnogo košta, zato moramo da razvijemo politiku uključivanja u svetske tokove i da što pre postanemo članovi STO - istakao je Lovreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track