SAMA PROTIV SVIH: Vasilaku na udaru zbog haosa u centru

Hojplova zamenica na meti kritika

SAMA PROTIV SVIH: Vasilaku na udaru zbog haosa u centru

Planeta -
Predsednice bečkih opština protestovale kod zamenice gradonačelnika Beča zbog gužve nastale otkako je Marijahilferštrase postala pešačka zona

BEČ - Niko, izgleda, osim Vasilakou, nije zadovoljan.Predsednica prve bečke opštine Usrula Štencel (Ursula Stenzel) poslala je protestno pismo zamenici gradonačelnika Beča Mariji Vasilaku (Maria Vassilakou) zbog haosa koji je nastao u ovoj opštini u centru grada otkako je ulica Marijahilferštrase (Mariahilferstraße) pretvorena u pešačku zonu. Naime, Štencelova protestuje protiv vožnje bicikala u ovom delu grada, što je ponovo dozvoljeno uprkos velikim gužvama zbog povećanog broja pešaka. Sad na početku pešačke zone u centru grada stoji i znak za dozvolu vožnje bicikala iako je opštinski parlament doneo odluku o zabrani!

Rasteretiti i Jozefštat

- Centar je preplavljen pešacima! Dok je autobus prolazio ovuda, nije bilo toliko problema jer je bilo manje pešaka. Sad ih ima previše i jedva ima mesta da se prođe, a kamoli da stanu i biciklisti - objasnila je Štencelova.Vasilaku joj je kratko uzvratila:- I ranije je biciklistima bilo dozvoljeno da voze ovuda i ne vidim nijedan razlog zašto bi to sad stvaralo probleme!

Nezadovoljni su i u osmoj bečkoj opštini Jozefštat (Josefstadt), gde se zbog Marijahilferštrase drastično povećao broj automobila. Glavna ulica u toj opštini Lerhernfelderštrase (Lerchenfelderstraße) preopterećena je velikim brojem vozila, a prema zvaničnoj statistici grada, svakodnevno ovom ulicom prođe 1.000 automobila više u poređenju s periodom pre pešačke zone. Bez obzira na to, stanovnici osme opštine ne mogu da učestvuju u odluci o promenama u Marijahilferštrase. Predsednica opštine Jozefštat Veronika Mikel (Veronika Mickel) upozorava da je ulica izuzetno preopterećena i apeluje na Vasilaku da osmisli koncept rasterećenja saobraćaja u tom delu grada.

Renoviranje Marijahilferštrase

Inače, troškovi za renoviranje Marijahilferštrase iznosiće 25 miliona evra. Omiljena ulica za kupovinu promeniće svoj dosadašnji izgled na 1.600 metara dužine. Podsetimo, ova ulica je od avgusta pretvorena u pešačku zonu, a 2014. planirano je njeno renoviranje kako bi se izjednačio nivo trotoara i kolovoza i izbrisale saobraćajne trake sa asfalta.

Površina za renoviranje je 39.000 kvadratnih metara. Za jedan kvadratni metar potrebno je uložiti 641 evro.

Uporna da istera svoje... Marija Vasilaku
Uporna da istera svoje... Marija Vasilaku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track