Štrahe: Glasači su kaznili SPO i OVP!

FPÖ Lider plavih ponovo izabran za šefa partije

Štrahe: Glasači su kaznili SPO i OVP!

Planeta -
Hajnc Kristijan Štrahe na 31. saveznom kongresu partije dobio podršku 96,3 odsto delegata i poručio da uspon njegove stranke nije slučajan i da je FPÖ sada velika partija

BEČ - Samouveren.Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) ponovo je, na 31. redovnom saveznom partijskom kongresu, održanom u subotu u Gracu, izabran za saveznog partijskog šefa Slobodarske partije Austrije (FPÖ), s podrškom 96,3 odsto delegata.

Dugoročni glasači

Štrahe je pred 600 delegata održao govor „za jednu slobodnu Evropu“, a prvo je podsetio da je FPÖ na izborima za savezni parlament krajem septembra baš u Štajerskoj postao relativno najjača partija.

- Slobodnjacima je na izborima za Nacionalno veće uspelo da ostvare znatan rast broja glasova i da konačno postanu srednje velika partija, dok su nekad velike partije SPÖ i ÖVP još jednom kažnjene od glasača. FPÖ je osvojio dugoročne glasače - poručio je Štrahe.

On je po zna koji put naglasio da su SPÖ i ÖVP „sve manje podnošljivi za sve veći broj Austrijanki i Austrijanaca“.

- Kad pogledate negativan politički razvoj koji doživljavamo u našoj domovini Austriji, jasno je da smo joj potrebni mi, slobodnjaci. Lepo je videti, u aktuelnoj anketi na naslovnoj strani Kronen cajtunga, kako smo sa 28 odsto podrške sada najjača politička snaga u zemlji - rekao je Štrahe.

Napao SPÖ i ÖVP

Štrahe je s naglašenim patosom, kao i obično, govorio o Austriji i Austrijancima:- Mi kao Austrijanke i Austrijanci osećamo odgovornost prema našoj crveno-belo crvenoj domovini. Mi smo danas nosilac političke odgovornosti prema svim slojevima društva u zemlji, u svim segmentima smo moderna, nova, socijalno odgovorna partija. To ćemo i dalje graditi. Kažem vam: Austrija je naš cilj i središte našeg rada, akcije i delovanja!

Štrahe je tom prilikom oštro kritikovao vladajuće socijaldemokrate i narodnjake i njihove aktuelne koalicione pregovore.

- Ako u Austriji danas imamo skoro 400.000 nezaposlenih, a gospodin Kopf, šef Zavoda za zapošljavanje, govori da ih već u januaru 2014. možemo biti više od 450.000, onda je to skandal! To je najveća nezaposlenost koju smo ikad imali u Drugoj republici! Skandal je i to što onda savezni kancelar Fajman (Faymann) i ministar za socijalna pitanja Hundstorfer govore kako je u Austriji sve najbolje! - odbrusio je lider FPÖ.

(M. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track