Predizborna obećanja u Austriji: Pola slagali, pola ispunili

Istraživanje

Predizborna obećanja u Austriji: Pola slagali, pola ispunili

Planeta -
Vladajuće partije u Austriji SPÖ i ÖVP ispunile svako drugo obećanje dato u kampanji pred savezne izbore 2008.

BEČ - Mogli bi da budu dosledniji.Vladajuće partije u Austriji SPÖ i ÖVP ispunile su svako drugo obećanje koje su dale u predizbornoj kampanji pred savezne izbore 2008. godine, utvrdila je nedavno objavljena studija Instituta državnih nauka Bečkog univerziteta.

SPÖ više obećavao

Od ukupno 192 obećanja crvene i crne partije, njih 55 odsto je ispunjeno, a 45 nije, utvrdili su Katrin Šerman (Katrin Schermann) i Laurenc Enser Jedenastik (Laurenz Ennser Jedenastik) u analizi ovog instituta. Posmatra li se po partijama, SPÖ je pred izbore 2008. dao znatno više obećanja nego ÖVP. Crveni su u predizbornom programu dali 144 obećanja. ÖVP je bio suzdržaniji sa 69 obećanja.

Do 2013. godine je ispunjeno, barem delom, oko pola obećanja SPÖ, zatim dve trećine obećanja ÖVP i tri četvrtine zajedničkih obećanja crvenih i crnih. Među ispunjenim obećanjima u poslednjih pet godina spada i odobravanje troškova brige o predškolskoj deci kao poreske olakšice za roditelje (obećanje ÖVP), kao i upisivanje prava dece u Ustav Austrije (SPÖ).

Sigurica

Analiza pokazuje da, što je logično, najviše šanse da se ispuni ima ono predizborno obećanje koje daju svi koalicioni partneri. Još detaljnija analiza pokazuje da slične, tročetvrtinske šanse za ispunjenje imaju ona obećanja koja su napravljena posle izbora, kad su koalicioni partneri postigli dogovor o vladi. Ipak, najviše sigurna, gotovo potpuno, jesu ona obećanja kojima se najavljuje održanje na snazi nekog već važećeg zakonskog popisa. Samo tri odsto takvih obećanja se ne ispuni.

„Nikad se toliko ne laže kao pre izbora, tokom rata i posle lova“, izjavio je u 19. veku nemački kancelar Oto fon Bizmark (Otto von Bismarck). Upravo ovom krilaticom vodili su se se tokom ove studije austrijski istraživači i statističari.

(M. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track