ATOMSKA U KOMŠILUKU: Rumunija gradi nuklearni reaktor za eksperimente

Projekat "Alfred"

ATOMSKA U KOMŠILUKU: Rumunija gradi nuklearni reaktor za eksperimente

Planeta -
Nuklearni reaktor u gradu Mioveni, na jugu Rumunije, hladiće se tečnim olovom. "Projekat će trajati 15 do 20 godina i koštati milijardu evra

BUKUREŠT - Rumunija i Italija počinju saradnju na izgradnji nuklearnog reaktora četvrte generacije u Rumuniji za potrebe eksperimenata, što bi koštalo milijardu evra, saznala je danas agencija AFP.

Na tom projektu će raditi konzorcijum "FALCON" u kojem učestvuju italijanska Agencija za nove tehnologije, energetiku i održivi ekonomski razvoj (ENEA), italijanska kompanija "Ansaldo nukleare" (Ansaldo Nucleare) i rumunski Institut za nuklearna istraživanja, saznala je agencija AFP u Ambasadi Italije u Bukureštu.

Nuklearni reaktor u gradu Mioveni, na jugu Rumunije, hladiće se tečnim olovom. "Projekat će trajati 15 do 20 godina i koštati milijardu evra. To je evropski projekat", rekao je ministar energetike Konstantin Nita.

"Vlada podržava taj projekat i nadamo se da ćemo uskoro naći izvore finansiranja - domaće i evropske", rekao je on agenciji Medijafaks (Mediafax).

Vlada Rumunije je krajem novembra odlučila da taj projekat, nazvan "ALFRED", uključi na spisak prioriteta za finansiranje iz fondova EU. Rumunija ima nuklearnu elektranu sa dva reaktora u Černavodi, na jugoistoku. Tu centralu je delom gradila kompanija "Ansaldo nukleare", a tehnlogija je kanadska, "Candu 6".

Ta centrala zadovoljava 17 odsto potreba Rumunije za strujom. Rumunija traži investitore za izgradnju još dva reaktora u toj centrali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track