NE GUBI VREME: Hodorkovski otputovao u Nemačku kod majke
Foto: AP

Tajkun na slobodi

NE GUBI VREME: Hodorkovski otputovao u Nemačku kod majke

Planeta -
Majka pomilovanog biznismena u Nemačkoj se leči od raka

MOSKVA - Bivši tajkun i kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski koga je danas pomilovao ruski predsednik Vladimir Putin, izašao je iz zatvora i odmah otputovao za Nemačku, objavila je zatvorska uprava.

"On je otišao avionom za Nemačku gde mu se leči majka," navela zatvorska uprava prenosi agencija Ria Novosti.

Dodaje se da je Hodorkovski uložio zahtev da dobije pasoš. Po navodima agencija Frans pres majka mu se u Nemačkoj leči od raka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o pomilovanju Hodorkovskog koji je bio u zatvoru više od 10 godina. Ukaz je odmah stupio na snagu i ubrzo zatim je javljeno da je Hodorkovski izašao iz zatvora. Putin je pomiliovao bivšeg vlasnika Jukosa rukovodeći se principima humanosti, zbog bolesti njegove majke.

Ruski predsednik je neočekivano juče posle svoje godišnje konferencije za štampu, objavio da će pomilovati Hodorkovskog, koji mu je, kako je rekao uložio zahtev za pomilovanje. Hodorkovski (50) je uhapšen 2003. i osuđen 2005. na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije u aferi za koju mnogi tvrde da je bila obračun vlasti sa biznismenom koji je kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju.

Ta presuda mu je povećana na 14 godina posle drugog suđenja 2010. za "krađu nafte i pranje novca" od 23,5 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track