OSLOBOĐEN: Genšer u Berlinu dočekao Hodorkovskog
Foto: Kurir WEB

Putin održao obećanje

OSLOBOĐEN: Genšer u Berlinu dočekao Hodorkovskog

Planeta -
Po dolasku u Berlin Hodorkovski je izjavio da je pomilovanje od Putina dobio zbog bolesti svoje majke, posebno istučući da pitanje priznanja krivice nije ni bilo postavljeno

BERLIN - Bivši direktor naftnog giganta "Jukos" Mihail Hodorkovski, posle više od deset godina provedenih u zatvoru, našao se na slobodi i odmah otputovao u Berlin, gde ga je dočekao bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Hans Ditrih Genšer.

Po dolasku u Berlin Hodorkovski je izjavio da je pomilovanje od Putina dobio zbog bolesti svoje majke, posebno istučući da pitanje priznanja krivice nije bilo postavljeno.

Hodorkovski, nekad najbogatiji Rus, više puta je izjavio da neće tražiti pomilovanje od Putina jer bi to bilo jednako priznanju krivice.

Bivši nemački ministar spoljnih poslova Hans-Ditrih Genšer intenzivno se zauzeo za slučaj Hodorkovskog. U velikoj meri se angažovao da bi se uspešno našla rešenja, uz podršku nemačke kancelarke i ministra spoljnih poslova", saopštio je Štefan Zajbert, portparol nemačke kanacelarke Angele Merkel.

Genšer je danas otišao na aerodrom u Berlinu da bi dočekao Hodorkovskog koji je iz Rusije stigao privatnim avionom. Bivši nemački ministar, koga je povodom slučaja Hodorkovskog Putin primio dva puta, kazao je i da je bivši ruski magnat "iscrpljen, ali veoma srećan jer je napokon na slobodi".

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas potpisao ukaz o pomilovanju bivšeg direktora naftnog giganta "Jukosa" i oštrog kritičara zvanične Moskve Mihaila Hodorkovskog, saopštio je Kremlj.

Ranije je objavljeno da se majka Mihaila Hodorkovskog, Marina leči u Nemačkoj, ali ona je danas agenciji Itar Tas rekla "da se sada nalazi u moskovskom regionu" i da je telefonom razgovarala sa sinom.

Hodorkovski koji je u zatvoru proveo deset godina, danas je u saopštenju potvrdio da je od Putina tražio pomilovanje, ali je i dodao da nikada nije priznao krivicu za dela zbog kojih je osuđen. On je takođe pozdravio Genšerovo zalaganje za njegovo oslobađanje.

Putin je danas potpisao ukaz o pomilovanju koji je odmah stupio na snagu i ubrzo zatim objavljeno je da je bivši ruski magnat izašao iz zatvora. Ruski predsednik neočekivano je juče, posle svoje godišnje konferencije za štampu, najavio da će pomilovati Hodorkovskog.

Hodorkovski je uhapšen 2003. i osuđen 2005. na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije što je, po ocenama mnogih, bio obračun vlasti sa biznismenom koji je kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju.

Ta presuda mu je povećana na 14 godina posle drugog suđenja 2010. za "krađu nafte i pranje novca" od 23,5 milijardi dolara, a donedavno mu je, kako se juče pisalo, pretilo još jedno suđenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track