OPROŠTENO I NJIMA: Članice Pusi rajot na slobodi pre Nove godine

Amnestija

OPROŠTENO I NJIMA: Članice Pusi rajot na slobodi pre Nove godine

Planeta -
Osuđene su 2012. na po dve godine zatvora za huliganstvo, pošto su u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsednički mandat

MOSKVA - Članice ruske pank grupe Pusi rajot Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina biće puštene na slobodu pre Nove godine, u skladu sa Zakonom o amnestiji koji je ove nedelje usvojen u Rusiji, saopštio je danas advokat Pjotr Zajkin.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su 2012. na po dve godine zatvora za huliganstvo, pošto su u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsednički mandat.

Nakon što su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrđena, a Jektarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu. Tolokonjikova i Aljohina imaju malu decu, a Zakonom o amnestiji, koji je ruski parlament usvojio juče, predviđa se amnestija između ostalih, majki maloletene dece i svih osuđenih za huliganstvo.

"Aljohina najverovatnije neće biti puštena ovog vikenda, već sledeće nedelje", rekao je njen advokat Zajkin i dodao da administracija priprema sve neophodne dokumente neophodne za njeno oslobađanje. Tužilaštvo regiona Kransojarsk još uvek zatvoru nije predalo neophodna dokumenta za oslobadnjanje Tolokonjikove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track