Podmetnut požar u konzulatu Kine u San Francisku!
Foto: Rojters

Nema povređenih

Podmetnut požar u konzulatu Kine u San Francisku!

Planeta -
Kineski konzulat najoštrije je osudio ovaj "okrutni, dekstruktivni čin" u kom su teško oštećeni objekti i ugrožena bezbednost osoblja konzulata i drugih ljudi

SAN FRANCISKO - Konzulat Kine u San Francisku, čija je zgrada oštećena u podmetnutom požaru, zatražio je od američkih vlasti da sprovedu istragu o tom slucaju i preduzmu mere da bi se na adekvatan način zaštitilo osoblje kineskog konzulata i imovina.

Kineski konzulat najoštrije je osudio ovaj "okrutni, dekstruktivni čin" u kom su teško oštećeni objekti i ugrožena bezbednost osoblja konzulata i drugih ljudi. U saopštenju se navodi i da konzulat sarađuje sa američkim vlastima na rasvetljavanju ovog slučaja.

Portparol Federalnog istražnog biroa (FBI), koji je zadužen za istragu, Piter Li, izjavio je da taj biro "veoma ozbiljno shvata svako krivično delo usmereno protiv diplomatskih predstavništava". Li je naveo da zasad nije poznato da li je nedavno neko pretio konzulatu.

Kako je prenela agencija AFP, u požaru niko nije povređen i zasad niko nije priveden. Vatrogasna služba San Franciska je saopštila da je o požaru obaveštena sinoć i da su u roku od dva minuta vatrogasci stigli na lice mesta i požar ugasili za šest minuta. U to vreme u konzulatu, koji će normalno nastaviti sa radom, nalazio se manji broj ljudi.

Američki Stejt department je saopštio da su SAD "izuzetno zabrinute" zbog podmetnutog požara u kineskom konzulatu. Zasad nepoznata osoba je sinoć parkirala kombi ispred zgrade konzulata i do glavnog ulaza donela dva kanistera benzina koje je prolila i zapalila. Direktni napadi na kineske diplomatske misije u zapadnim zemljama su retki, ali se ispred zgrada tih institucija često održavaju protesti.

Rojters navodi da je bezbednost diplomatskog osoblja i misija osetljivo pitanje u Kini otkako je američka vojska slučajno bombardovala kinesku ambasadu u Beogradu tokom vazdušnih napada na Srbiju 1999. godine. Taj napad je, podseća Rojters, izazvao nasilne proteste protiv NATO širom Kine i odnose sa SAD doveo do ivice prekida, dok mnogi Kinezi i dalje smatraju da je napad namerno izveden.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track