BAKSUZNIH 52: Posle spasavanje led ih ponovo zaustavio
Foto: AP

Spasiocima potrebna pomoć

BAKSUZNIH 52: Posle spasavanje led ih ponovo zaustavio

Planeta -
Australijskom ledolomcu na kojem su putnici evakuisani sa ruskog broda "Akademik Šokaljski" danas je rečeno da prekine plovidbu ka Tasmaniji jer bi se kineski brod, koji je pomogao pri evakuaciji putnika, mogao zaglaviti u ledenom polju

Putnici, njih 52, koji su spaseni nakon što su deset dana bili zaobljeni u antarktičkom ledu opet su zbog leda zaustavljeni. Brod na kom se nalaze dobio je upozorenje.

Naime, australijskom ledolomcu na kojem su 52 putnika evakuisana s ruskog broda, danas je rečeno da prekine plovidbu ka Tasmaniji jer bi se kineski brod, koji je pomogao pri evakuaciji putnika, mogao zaglaviti u ledenom polju.

Ledolomac "Aurora Australis" polako je probijao led ka nezaleđenom okeanu, pošto je preuzeo putnike s ruskog broda, dovezene helikopterom poslatim s kineskog ledolomca. Ali, australijskom brodu je rečeno da prekine putovanje i da sačeka da jer kineskom brodu može zatrebati pomoć u probijanju kroz led.

"Aurora Australis" sada čeka na 11 kilometara severno od kineskog ledolomca "Snou dragon", saopštile su australijske pomorske vlasti i dodale da niko na kineskom ledolomcu nije u opasnosti.

Ruski brod "Akademik Šokaljski" je zarobljen kod Antarktika od 24. decembra, kada je zaglavio u debelom sloju leda koji je jak vetar nagomilao oko njega na 1.500 nautičkih milja južno od Tasmanije. Njegovi putnici su juče kineskim helikopterom prevezeni na Auroru koja je krenula ka Tasmaniji gde se očekivalo da stignu sredinom januara.

Ruski brod je s naučnicima i putnicima bio na komemorativnom putovanju istraživačkom rutom Daglasa Mosona od pre jednog veka. Uprkos tome što ih je zaustavio led, naučnici su nastavili eksperimente i merenje temperature i saliniteta morske vode kroz pukotine u okolnom ledu. Jedan od njihovih ciljeva je da utvrde koliko brzo nestaje led u Antarktičkom moru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja