File: Vreme je da Crna Gora pređe sa akcionih planova na konkretna dela
Foto: Reuter

Poglavlja 23 i 24

File: Vreme je da Crna Gora pređe sa akcionih planova na konkretna dela

Planeta -
Važno je da crnogorski građani vide i osete benefite od reformi u oblastima pravosuđa i fundamentalnih prava što pre. Zbog toga očekujemo da akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 budu primenjeni blagovremeno i u skladu sa postavljenim rokovima

PODGORICA – Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da Brisel od Crne Gore očekuje blagovremenu primenu akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Crna Gora je 18. decembra otvorila pet novih pregovaračkih poglavlja, među kojima i poglavlja 23 i 24, koja je Brisel ranije označio kao ključna za dalji evropski put te države. Poglavlja 23 i 24 odnose na oblasti pravosuđa i vladavine prava, a Crna Gora je prva država sa kojom se pregovori vode prema novom principu. Taj princip podrazumeva da poglavlja 23 i 24 budu otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na samom kraju.

File je kazao da će Evropska komisija pažljivo posmatrati napredak Crne Gore u tim poglavljima.

Važno je da crnogorski građani vide i osete benefite od reformi u oblastima pravosuđa i fundamentalnih prava što pre. Zbog toga očekujemo da akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 budu primenjeni blagovremeno i u skladu sa postavljenim rokovima”, rekao je on.

File je istakao da je sada pravo vreme primenu akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

“Sad je vreme da se sa akcionih planova stvari pomeri na konkretne akcije u svim ovim oblastima, tako da crnogorski građani mogu da osete opipljive rezultate”, naveo je on.

Crna Gora je, do sada, privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja 26 - koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i 25 - koje pokriva oblasti nauke i istraživanja.

Zvanična Podgorica je pregovore sa EU počela 29. juna 2012. godine, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU.Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU očekuje 33 pregovaračkih poglavlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track