SAD odbacile odgovornost za porast nasilja u Iraku

Ne stišavaju se sukobi

SAD odbacile odgovornost za porast nasilja u Iraku

Planeta -
Portparol Bele kuće Džej Karni je istakao da je nasilja bilo čak i kada se u Iraku nalazilo čak 150.000 američkih vojnika

VAŠINGTON - Bela kuća je odbacila navode kritičara koji tvrde da je povlačenje američkih trupa iz Iraka izazvalo porast međuverskog nasilja u toj zemlji.

Portparol Bele kuće Džej Karni je istakao da je nasilja bilo čak i kada se u Iraku nalazilo čak 150.000 američkih vojnika.

Karni je dodao da, ako kritičari smatraju da bi na terenu u Faludži trebalo da budu prisutni američki vojnici, oni to treba otvoreno i da kažu. Predsednik SAD Barak Obama, međutim, ne misli tako, istakao je portparol Bele kuće.

Zbog eskalacije nasilja u Iraku je ojačala zabrinutost da Al Kaida jača u Iraku, budući da militanti te organizacije nastoje da od iračkog režima preuzmu kontrolu nad delovima teritorije.

Karni je izjavio da zvanični Vašington može da pomogne Iraku, ali Bagdad mora sam da se izbori u sukobu sa pobunjenicima. On je dodao da će SAD Iraku poslati još bespilotnih letelica za nadzor, kao i projektile "Helfajer".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track