NA MARSU JE TOPLIJE: Brutalna arktička hladnoća u SAD i Kanadi
Foto: AP

Polarne temperature

NA MARSU JE TOPLIJE: Brutalna arktička hladnoća u SAD i Kanadi

Planeta -
U Čikagu je bilo toliko hladno da je polarni medved iz zoološkog vrta Linkoln prebačen u zatvoreni prostor da se ugreje.

VAŠINGTON - Zbog velike arktičke hladnoće mnogi delovi SAD i Kanade danas su bili hladniji od površine Marsa i u čitavoj Kanadi i svim američkim državama, osim tropskih Havaja, temperature su bile ispod nule, čak i u obično sunačnim i umerenim državama Florida i Kalifornija.U Čikagu je bilo toliko hladno da je polarni medved iz zoološkog vrta Linkoln prebačen u zatvoreni prostor da se ugreje.

Ali najopasnija hladnoća, od koje za minut nastaju promrzline, a smrt nastupa u roku od nekoliko sati, pogodila je Srednji zapad usled toga što je polarna struja donela hladan vazduh sa Arktika. Škole, preduzeća i zgrade državne administracije bile su zatvorene. Vodovodne cevi su zamrznute, avioni ne lete, vozovi su zaustavljeni, a putevi i trotoari su zaleđeni. Najniža temperatura u SAD izmerena je danas u mestu Embaras, u Minesoti i iznosila je 37 stepeni Celzijusa ispod nule.

Zbog ledenog vetra subjektivni osećaj temperature u Montani iznosio je čak minus 52 stepena Celzijusa, a u delovima Ilinoisa, Indijane, Ajove, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nebraske, Severne Dakote, Ohaja, Pensilvanije, Južne Dakote, Virdžinije, Zapadne Virdžinije i Viskonsina između minus 40 i minus 50 stepeni. Na takvoj haldnoći, kada prospete ključalu vodu, ona se pretvori u sneg pre nego što padne na zemlju. Više od 500 ljudi provelo je proteklu noć u vozu koji je usled snežnih nanosa ostao zaglavljen između Detroita i Čikaga.

Blizu 2.500 levota otkazano je u danas u SAD, a 3.400 aviona je kasnilo. Aerodrom Pirson u Torontu jutros je privremeno obustavio sve operacije na zemlji zbog toga što se oprema zaledila i zbog bezbednosti zaposlenih. Guverner Ilinoisa je u ponedeljak proglasio vanredno stanje i pozvao je Nacionalnu gardu da pomogne u spasavanju vozača zarobljenih na putevima, prenosi AFP. Pripadnici Nacionalne garde angažovani su i u Indijani i Njujorku. Meteorolozi prognoziraju da će hladnoća popustiti u sredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja