KLIMA RAZARA PLANETU: Polarni vrtlog sledio Ameriku na minus 50!
Foto: Ap

Najniža temperatura u proteklih 20 godina, proglašeno vanredno stanje

KLIMA RAZARA PLANETU: Polarni vrtlog sledio Ameriku na minus 50!

Planeta -
Ljudima je naloženo da ostanu u svojim domovima i snabdeju se hranom i drugim namirnicama; Najgore tek očekuje države Minesotu i Severnu Dakotu, gde se prognozira 90 cm snega
1 / 5 Foto: Ap

VAŠINGTON - Smrzli se.Američke vlasti izdale su upozorenje o ledenim temperaturama koje su pogodile čak 187 miliona ljudi, što je više od polovine nacije. Polarni vrtlog koji će u SAD s Arktika uskoro doneti ledeni, gusti vazduh uzrok je niskim temperaturama u celoj Americi i delovima Kanade, a na pojedinim lokacijama očekuje se čak minus 51 stepen Celzijusa. Mnogi Amerikanci, pogotovo oni na severu i istoku zemlje, vrše poslednje pripreme za novo ledeno doba, kakvo ih nije zadesilo u proteklih 20 godina.Opasno po životNiske temperature, koje su najpre zahvatile severoistok SAD, šire se po ostatku te zemlje. Nacionalna meteorološka služba Amerike opisala je vremenske uslove kao opasne po život, a mnogi gradovi, među kojima je prvi Njujork, proglasili su vanredno stanje. Ljudima je naloženo da ostanu u svojim domovima i da se opreme hranom i drugim namirnicama neophodnim za život. Eksperti su upozorili da ljudska koža može da promrzne za svega pet minuta kad temperature padnu na minus 51 stepen Celzijusa.NeviđenoNajsurovije uslove američke vlasti očekuju u saveznim državama Minesota i Severna Dakota, gde se prognozira 90 centimetara snega. Mark Dejton, guverner Minesote, naložio je zatvaranje 2.000 škola, što je prvi put od 1997. Države duž cele istočne obale pogodiće velike količine ledene kiše, a ni ostatak SAD neće biti bezbedne. Bez struje su u proteklih nekoliko dana bile stotine hiljada domaćinstava, a saobraćaj, pogotovo avionski, znatno je otežan.Inače, od posledica stravičnog nevremena od početka godine umrlo je najmanje 17 amerikanaca, a najveći broj smrtnih slučajeva izazvale su saobraćajne nesreće usled zaleđenih puteva. Jedan radnik gradskog puta izgubio je život kad je velika količina soli za otopljavanje leda pala na njega s visine od 30 metara, dok je jedna starica (71) koja boluje od Alchajmerove bolesti promrzla kad se izgubila u Njujorku.

Hladno i belom medveduEkstremno hladan vazduh koji nastavlja da se širi Amerikom nije ugrozio samo ljude već i životinje. U čuvenom zoo-vrtu „Linkoln“ u Čikagu, gde temperatura pada do minus 27 stepeni Celzijusa, čak ni polarnim medvedima i pingvinima nije dozvoljeno da izađu napolje. Beli medvedi se u svom prirodnom stanovištu hrane velikim brojem foka, pa uspevaju da se ugoje pre ledenih temperatura. Zoološki vrt ne samo da nije bio u stanju da dovoljno natovi medvede već ih uopšte nisu hranili fokama.

Muka beskućnikaAmeričke vlasti i zdravstvene organizacije izrazile su veliku zabrinutost za beskućnike, kojih u Americi ima više od 633.782, a mnogi smatraju da taj broj iznosi čak tri miliona. Tokom vikenda hiljade ljudi koji žive na ulicama pohrlili su u lokalna prihvatilišta kako bi preživeli surove zimske uslove. Samo u Njujorku svake noći u prihvatilište za beskućnike dođe i do 53.000 Amerikanaca bez doma, što su rekordni brojevi.

ČINJENICERekordno niske temperature- polarni vazduh u Džordžiju i Alabamu donosi temperature od minus 17 do minus 13 stepeni, u Atlanti se očekuje minus 23, a u Baltimoru minus 24 stepena- rekordno niska temperatura od minus 27 stepeni zabeležena je u Čikagu, a rekordne hladnoće zabeležene su i u državama Oklahoma i Teksas- zbog hladnog vetra ozbiljno zahlađenje očekuje se čak i u saveznoj državi Floridi na jugu SAD- U Kanadi su temperature u pokrajinama Saskačevan i Manitoba iznosile oko minus 30 stepeni Celzijusovih, a očekuje se da će uskoro pasti i na minus 40 stepeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja