PROVOKACIJE ZA PRAZNIK: Slike iz Srebrenice na adresama zvaničnika RS
Foto: Srna

U četvrtak je Sveti Stefan slava Republike Srpske

PROVOKACIJE ZA PRAZNIK: Slike iz Srebrenice na adresama zvaničnika RS

Planeta -
Naravno da je u toku rata bilo stradanja, ali ovde se potencira činjenica da je neko drugi stradao, a da Srbi nisu stradali, dok tačno znamo da je stradalo 23.600 vojnika i do 32.000 civila, rekao je Milorad Dodik

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nadležne institucije rade na otkrivanju onih koji su na adrese više zvaničnika, uoči sutrašnjeg Dana RS, poslali "čestitke" s fotografijama ljudskih kostiju i leševa.

Dodik je potvrdio da je i on dobio takve "cestitke" koje je nazvao "morbidnim". Na "čestitkama", upućenim pred proslavu 9. januara - Dana RS, nalaze se fotografije ljudskih kostiju i leševa i natpis: "Ako obeležavate Dan RS, ne zaboravite - ovo su njeni temelji".

Dodik je rekao da ne želi da pridaje značaj tim porukama koje su, kako je kazao, stigle izvan RS, dodavši da se na taj način ipak "omalovažava RS". "Naravno da je u toku rata bilo stradanja, ali ovde se potencira činjenica da je neko drugi stradao, a da Srbi nisu stradali, dok tačno znamo da je stradalo 23.600 vojnika i do 32.000 civila", rekao je predsednik RS novinarima u Banjaluci.

Po njegovim rečima, u sadašnjoj atmosferi "nemoguće je tražiti da BiH bude voljena". "Najradije tome ne bih dao nikakav značaj, ali to može da ima asocijacije i na neke druge odnose u BiH. Nemoguće je da se Republika Srpska - kao dejtonski ustavna, međunarodno verifikovana kategorija, prostor koji postoji - na taj način omalovaža, a da BiH, prema njihovom mišljenju, treba da bude voljena i da se sve zaustavi na tome", rekao je Dodik.

On smatra da je u "čestitkama" vidna "promocija mržnje i netrpeljivosti". "Mislim da onaj ko mrzi, ima problem, a ne onaj kome je mržnja upućena. S dostojanstvom slavimo Dan RS i od toga nećemo odustati", poručio je Dodik.

Naglasio je da zbog proslave Dana republike u RS niko nije ugrožen, dodavši da "nije siguran da je situacija takva tamo odakle dolaze te "čestitke" ". Predsednik RS je posle sednice Senata najavio da će na novoj sednici tog tela biti razmotren položaj Srba u Federaciji BiH.

"Postoje utvrđeni podaci o šest hiljada Srba stradalih u federalnom Sarajevu tokom poslednjeg rata i postoje inicijative da se na prostoru Istočnog Sarajeva napravi memorijalni centar posvećen tom stradanju", kazao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track