ČISTKA: Sirijski pobunjenici isterali Al Kaidu iz Alepa
Foto: Reuters

Obračun unutar opozicije

ČISTKA: Sirijski pobunjenici isterali Al Kaidu iz Alepa

Planeta -
Organizacija Islamska država Iraka i Levanta, počela je da korsti brutalnu taktiku i da zavodi strogi šerijatski zakon na teritorijama pod svojom kontrolom, zbog čega su se drugi pobunjenici distancirali od nje, što je dovelo do najgorih sukoba u građanskom ratu

BEJRUT - Sirijski pobunjici isterali su grupu povezanu s Al Kaidom iz njenog uporišta u gradu Alepu, čime se širi kampanja protiv ekstremista u delovima Sirije koje drže pobunjenici, saopštili su opozicioni aktivisti.

Osvajanje baze organizacije Islamska država Iraka i Levanta u bivšoj dečjoj bolnici u Alepu ukazuje na intezitet sukoba među pobunjenicima koji traju danima. Islamska država Iraka i Levanta i još jedna grupa povezana s Al Kaidom poznata kao Džabar el Nusra ili Nusra front, isprva su se pridružili pobunjenicima u borbi za svrgavanje režima predsednika Bašara el Asada posle protesta u martu 2011. Ekstremisti su se pokazali kao dobro organizavani i efikasni borci što je dalo na snazi razjedinjenim pobunjeničkim grupama.

Islamska država Iraka i Levanta, koja je nastala u Iraku, počela je da korsti brutalnu taktiku i da zavodi strogi šerijatski zakon na teritorijama pod svojom kontrolom, zbog čega su se drugi pobunjenici distancirali od nje, što je na kraju dovelo i do nekih od najgorih sukoba u građanskom ratu koji traje više od dve i po godine.

Portparol te sunitske ekstremističke organizacije poručio je da će suparničke pobunjeničke grupe biti uništene i objavio je rat siitima u Iraku, Siriji, Libanu i Jemenu. Najmanje 300 ljudi ubijeno je međupobunjeničkim sukobima u prethodnih pet dana, rekao je Rami Abdurahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britnaiji.

Borbe između pripadnika Islamske drzave Iraka i Levanta i drugih pobunjenika su se rasplamsali u severnoj proviniciji Alepo i susednim oblastima Idlib i Raka, u kojima je uporište sunitskih ekstremista. Opservatorija je saopštila da su u dečjoj bolnici u Alepu pronađena 42 tela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track