Obama najavio veto na nove sankcije Iranu

Amerika ne planira kazne

Obama najavio veto na nove sankcije Iranu

Planeta -
U saopštenju Bele kuće navodi se da će SAD i druge države tada započeti proces umerenog ublažavanja sankcija Iranu, dok će ta zemlja krenuti u sprovođenje sporazuma o prekidu nuklearnog programa

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama izjavio je u nedelju da će staviti veto ako Kongres izglasa nove sankcije Iranu, jer smatra da bi nove sankcije predstavljale rizik za rešavanje problema nuklearnog programa te zemlje.

Povodom stupanja na snagu dogovora o ublažavanju sankcija Iranu 20. januara, Obama je naveo da je do toga došlo pošto su vlasti u Teheranu prvi put u poslednjoj deceniji pristale da zaustave dalji razvoj svog nuklearnog programa.

U saopštenju Bele kuće navodi se da će SAD i druge države tada započeti proces umerenog ublažavanja sankcija Iranu, dok će ta zemlja krenuti u sprovođenje sporazuma o prekidu nuklearnog programa.

Iran i šest svetskih sila saglasili su se kako da sprovedu nuklearni sporazum postignut u novembru, sa rokovima koji počinju od 20. januara, javila je iranska državna agencija IRNA.

"Današnjim dogovorom postignut je konkretan napredak. Biće teško da se dođe do konačnog rešenja, ali zarad bezbednosti naše nacije i celog sveta, sad je trenutak da damo šansu diplomatiji da uspe", ocenio je Obama.

Rojters podseća da se predsednik SAD suočava sa snažnim pritiskom u Kongresu da se uvedu nove sankcije Iranu, kao "mera osiguranja" da će Teheran poštovati dogovor.

Od ukupno 100 senatora, 58 je potpisalo zakonski predlog koji predviđa nove mere kojima se zaustavlja dalja prodaja iranske nafte.

Obama je tim povodom rekao da će staviti veto ako Konges izglasa takav zakon, ali i naveo da je spreman na oštrije sankcije ako Iran ne bude ispunio dogovoreno.

"Uvođenje novih sankcija sada samo bi predstavljalo rizik za rešenje ovog problema na miran način i staviću veto na bilo koji zakon koji predviđa nove sankcije tokom perioda pregovaranja", naglasio je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track