UŽAS KOD ULCINJA: Krava osam dana umirala pored puta!
Foto: Facebook

Bezuspešno spasavanje

UŽAS KOD ULCINJA: Krava osam dana umirala pored puta!

Planeta -
Vlasnici izbegavaju da nakon nesreće snose troškove oštećenja vozila, dođu skinu oznake sa uva nastradalih životinja ili čak seku uvo, kako se ne bi znalo kome pripadaju ispričala je direktorka Darinka Ljubiša

ULCINJ - Članovi NVO ”Arka Montenegro” uspeli su da izvuku kravu koja je osam dana ležala povređena pored puta, i zbrinu je kod novog vlasnika, ali su povrede bile teške i dugo nezalečene da je veterinari nisu mogli spasiti.

Krava je pošto je udarilo vozilo ležala pored puta u ulcinjskom naselju Štoj, a akcija izvlačenja izvedena je proteklog vikenda, nakon što su članovi NVO “Arka Montenegro”, koja deluje na celoj teritoriji Crne Gore, a čije je sedište u Budvi, na društvenoj mreži Fejsbuk, videli objavu o povređenoj životinji.

Izvlačenje je trajalo pet sati, poslije čega je krava udomljena na sigurnom, ali je na kraju uginula.

Akciju je pokrenula rukovodilac područne jedinice te NVO u Ulcinju Marina Čađenović, uz površku izvršne direktorke Darinke Daje Ljubiša, koje su alarmirale sve opštinske službe, a koje su im se, kažu, odmah odazvale u pomoć.

"U akciji su neposredno učestvovali predstavnici Komunalne policije Ulcinja, Služba spasavanja, pripadnici ulcinjske policije, te veterinar iz veterinarske stanice "Bambi", kao i radnici sa vozilom ulcinjske Elektrodistribucije, bez čije pomoći bi sve trajalo još duže.

Akciji su se odazvali i meštani njih desetak.

Povređena životinja je prebačena kod novog vlasnika, ali je odmah nakon dva dana uginula”, ispričala je Ljubiša.

Rekla je da se meštanin sela Gorana Redžo Vučić sam ponudio da udomi kravu i da je leči o svom trošku.

“Veterinar Čedo Zamirov je došao i pružio pomoć, bez ikakve nadoknade. Zamirov je rekao Vučiću da je bolje da kravu zakolje jer će umreti za sat-dva, ali on nije hteo ni da čuje. Pokušao je da je spasi, ali nismo uspeli”, ispričala je Ljubiša.

Posle ovog slučaja Ljubiša je ponovo upozorila na problem nesavesnih građana koji stoku puštaju na ispašu bez nadzora.

“Zbog toga se ovakve nesreće vrlo često događaju, čak i sa smrtnim ishodom po ljude. Vlasnici izbegavaju da nakon nesreće snose troškove oštećenja vozila, dođu skinu oznake sa uva nastradalih životinja ili čak seku uvo, kako se ne bi znalo kome pripadaju”, navela je Ljubiša.

Kaznite vlasnike

Predstavnici NVO “Arka Montenegro” uputili su nakon slučaja u Štoju otvoreno pismo predsedniku SO Ulcinj i načelniku Komunalne policije da se „na nivou grada, kao i na celoj teritoriji opštine, hitno sprovedu zakonske mere kažnjavanja svih nesavesnih vlasnika krupnih domaćih životinja, koji se već godinama, oglušuju o zakonske propise“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track