DVOJE POVREĐENIH: Sukobi policije i demonstranata u Kijevu
Foto: Reuters

Protesti u Ukrajini

DVOJE POVREĐENIH: Sukobi policije i demonstranata u Kijevu

Planeta -
Jedan od lidera opozicije, bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, apelovao je na uzdržanost i pozvao pripadnike policije da se priključe opozicionim demonstrantima
1 / 6 Foto: Reuters

KIJEV - Sukobi policije i demonstranata izbili su danas u Kijevu, gde se oko 200.000 ljudi okupilo negodujući zbog nedavno pooštrenih kazni protiv učesnika demonstracija, a dve osobe su povređene u neredima.

Grupa demonstranata, u pokušaju da probije kordon policije i dođe do parlamenta, zauzela je vozila policije, zapalivši jedno od njih. Demonstranti su bacali i molotovljeve koktele, a snage reda odgovorile su koristeći suzavac i pendreke.

Oko 200.000 Ukrajinaca izašlo je danas po veoma hladnom vremenu na ulice Kijeva, u znak protesta zbog novih zakona kojim se pooštravaju kazne protiv učesnika demonstracija. Više desetina demonstranata izašlo je na ulice noseći maske, šerpe, cediljke i kutije na glavi, kritikujući tako nov zakon kojim se omogućava i kažnjavanje učesnika protesta koji nose kacige ili se maskiraju.

Jedan od lidera opozicije, bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, apelovao je na uzdržanost i pozvao pripadnike policije da se priključe opozicionim demonstrantima.

"Obraćam se snagama reda: pređite na stranu naroda!", kazao je on, ocenjujući i da je sporni zakon donet na nezakonit način. Novim zakonima predviđena je kazna zatvora do 15 dana za postavljanje šatora ili bina na javnim mestima bez odobrenja vlasti. Drugim zakonima predviđene su zatvorske kazne do pet godina za osobe koje blokiraju državne zgrade, kao i kazne i mere za one koji demonstriraju maskirani ili s kacigom na glavi ili protestuju u povorkama vozila. Novi skupovi zabranjeni su do marta. Uprkos tome, ukrajinska opozicija pozvala je na nove demonstracije na Trgu nezavisnosti u centru Kijeva, gde već nedeljama traju protesti zbog odluke ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track