Najnovije vesti

ZAVRŠILA MU SE SMENA: Zagrebački hirurg usred operacije otišao s posla!

Verovali ili ne

ZAVRŠILA MU SE SMENA: Zagrebački hirurg usred operacije otišao s posla!

Planeta
S obzirom na to da mi niko po novom ne plaća rad nakon završetka smene, napustio sam salu i posao predao kolegi koji je došao u iduću smenu. Nakon tri sata operaciju je i dovršio, šokantna je ispovest hirurga iz KBC-a Zagreb

ZAGREB - Hirurg zagrebačke bolnice Rebro ostavio je pacijenta usred operacije jer mu se smena završila, a prekovremene sate mu, kako kaže, ne plaćaju.

"Započeo sam tešku operaciju abdomena u 15 sati i operisao sam do 20 sati. Operacija nije bila gotova, ali se moja smena završila. S obzirom na to da mi niko po novom ne plaća rad nakon završetka smene, napustio sam salu i posao predao kolegi koji je došao u iduću smenu. Nakon tri sata operaciju je i dovršio, šokantna je ispovest hirurga iz KBC-a Zagreb.

On kaže da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali, već da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u poslednje tri nedelje.

"Neke operacije bile su teže, druge lakše. Ova moja je bila veoma teška i sreća je što je sve na kraju dobro završilo. Radilo se o priraslicama u abdomenu. Događa se da se u gotovo svakom drugom dežurstvu na hirurgiji dogodi operacija koju jedan lekar počne, a drugi dovrši", priznaje on.

Razlog za ovakav neetični revolt je novi kolektivni ugovor, po kome je uveden smenski rad, a godišnje je dopušteno 180 sati prekovremenog rada. Lekari tvrde da im taj prekovremeni ne plaćaju, a u Ministarstvu zdravlja kažu da se sve plaća. Ova prepucavanja traju već mesecima.

"Reč je jednim delom i o revoltu prema Ministarstvu zdravlja. I pre je bilo puno prekovremenih sati koje nam ne bi platili. Redovno smo imali i više od 40 neplaćenih prekovremenih sati godišnje. Ali nam je plata i dalje bila pristojna, pa nas je držao entuzijazam za dobro naših pacijenata", nastavlja ovaj hirurg.

Dodao je da je hrvatski ministar zdravlja lekarima plate smanjio za trećinu i da ne može očekivati entuzijazam.

"Ako je ministar hteo da smanji plate i očekuje od nas da se kao telad držimo entuzijazma prema pacijentima, naravno da se u nama javlja revolt", kaže hirurg.

Uz nevericu kako je uopšte moguće da hirurzi napuštaju svoje pacijente, većina stručnjaka u medicini se zgrozila.

"Takav sistem rada je neodrživ jer lekari ne popravljaju pacijente, oni nisu automehaničari da u svakom trenu mogu prekinuti svoj rad. Kontinuitet je potreban, a i u kolektivnom ugovoru postoji odstupnica po kojoj se može organizovati smenski rad, kao što se može i napraviti pravilnik koji određuje direktor. Stvar je tumačenja kolektivnog ugovora", kaže predsednik Hrvatske lekarske komore prim.dr. Hrvoje Minigo.

On očekuje od Ministarstva zdravlja da izda pravilnik svim direktorima bolnica šta činiti u slučaju smenskog rada i mogućih prekovremenih sati kako više ne bi bilo apsurda da hirurg napušta nedovršenu operaciju zato što mu se završila smena.Predsednik Udruženja hrvatskih pacijenata Marija Drlju šokirana je informacijom da neko od hirurga uopšte praktikuje odlazak sa nedovršene operacije.

"Zar im ljudski život tako malo vredi", pita se Drlje i kaže da hirurg mora završiti operaciju koju je i počeo jer sve drugo ugrožava život pacijenta koji u nesvesnom stanju ni ne zna da ga je preuzeo drugi lekar.

Drlje smatra da to treba strogo regulisati zakonom, a za lekare koji su to u stanju da naprave smatra da im možda nije ni mesto u medicini.

"Mislim da su to pojedinačni slučajevi. Poznajući naše lekare, najveći deo njih nikad to ne bi učinio", zaključuje Drlje.Jedini koji je stao u obranu hirurga je predsednik Sindikata lekara Ivica Babić.

"Nisu oni krivi nego poslodavac. Lekari mogu da rade najviše 16 sati, ako rade više od toga, krše zakon i kolektivni ugovor", rekao je on.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...