SMETA IM: Makedonci ruše spomenik caru Dušanu!
Foto: Printscreen RTS

Najava Andreja Žernovskog

SMETA IM: Makedonci ruše spomenik caru Dušanu!

Planeta -
Skulptura cara Dušana i još 11 od ukupno 29 skulptura na Mostu civilizacija u Skoplju biće uklonjeni, najavio je predsednik skopske opštine Centar Andrej Žernovski

SKOPLJE - Skulptura cara Dušana i još 11 od ukupno 29 skulptura na Mostu civilizacija u Skoplju biće uklonjeni, najavio je predsednik skopske opštine Centar Andrej Žernovski.

Žernovski je rekao da će biti uklonjena skulptura cara Dušana, koju su nedavo pokušali da sruše nezadovoljni Albanci, i druge skulpture za koje, kako je naveo, "nema dokumentacije ko ih je naručio, uradio i postavio na mostu".

Predstavljajući izvješaj komisije koju je formirao radi utvrđivanja istine, Žernovski je rekao da su na mestima gde su postavljene skulpture bez dozvole trebalo da budu postavljene druga obeležja. Prema njegovim rečima, u aprilu prošle godine livnica "Jeremić" iz Srbije dostavila je dokument opštini Centar da je, na osnovu ugovora, postavila 28 skultupra na Mostu civilizacija.

"Jedan broj njih nije na mostu, ali su neke - poput skulptura svetog Prohora Pčinjskog, Evtihija i Mihaila, Visariona Debarskog i svetog Georgija Kratovskog - pronađene u jednom magacinskom prostoru. Postavlja se pitanje ko ih je odstranio sa mosta i 12 skulptura zamenio drugim", naveo je Žernovski.

On je rekao da je nezakonito potrošeno 650.000 evra za livenje i 18.331 evra za montažu.

Iz sektora za inspekcijske poslove najavljeno je odstranjivanje spomenika koji su na Mostu civilizacija postavljeni bez dozvole. Spomenik caru Dušanu u Skoplju postavljen je krajem prošle godine, a vrlo brzo grupa od tridesetak Albanaca pokušala je da ga sruši, oštetivši deo mermerne ploče na kojoj se nalazi skulptura i ostavila statuu bez žezla i krsta u rukama.

Nakon toga pokušaj rušenja je ponovoljen, zbog čega je makedonski MUP odredio danonoćno dežurstvo svojih pripadnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track