Putin kritikovao EU zbog slanja zvaničnika u Ukrajinu

Ruski predsednik oštar

Putin kritikovao EU zbog slanja zvaničnika u Ukrajinu

Planeta -
On je na završetku samita EU-Rusija u Briselu rekao: "Mogu da zamislim kakva bi bila reakcija naših evropskih partnera bila ako bi usred krize u Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji naš ministar spoljnih poslova došao na antievropski orijentisan protestni skup i pozvao ljude da urade nešto".

BRISEL - Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je u utorak uveče u Briselu Evropsku uniju zbog toga što je u Ukrajinu poslala delagaciju visokog ranga za vreme antivladinih protesta, što se, po njegovim rečima, može protumačiti kao političko mešanje.

Putin je na završetku samita EU-Rusija u Briselu rekao: "Mogu da zamislim kakva bi bila reakcija naših evropskih partnera bila ako bi usred krize u Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji naš ministar spoljnih poslova došao na antievropski orijentisan protestni skup i pozvao ljude da urade nešto".

"Više posrednika znači i više problema", rekao je Putin. "Ako se uzmu u obzir pojedinosti odnosa između Rusije i Ukrajine, to je jednostavno neprihvatljivo".

EU je poslala niz visokih zvaničnika, uključujući visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton, da se sastanu sa liderima vlasti i opozicije u Ukrajini. Ešton je trebalo da ode u Kijev kasnije ove sedmice, ali je odlučila da tamo otputuje juče.

Putin je ocenio da EU ima isuviše mekan stav prema ukrajinskoj opoziciji i dodao da se neki njeni članovi koriste rasističkom i ksenofobičnom argumentacijom da dobiju narodnu podršku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track