UHAPŠEN JAPANSKI TROVAČ: Zamalo ubio 3.000 ljudi
Foto: AP Photo

Dodavao pesticide u smrznutu hranu

UHAPŠEN JAPANSKI TROVAČ: Zamalo ubio 3.000 ljudi

Planeta -
Tošikij Abea (49) je koristio hemikaliju po imenu malation koja u većim dozama može biti smrtonosna

TOKIO - Japanska policija uhapsila je radnika fabrike gotovih jela „Aklifuds“ Tošikija Abea (49), osumnjičenog da je dodavao pesticide u zamrznute pice i palačinke i tako otrovao 3.000 ljudi.

Pre nego što je iz prodaje povučeno šest miliona proizvoda, među kojima su zamrznute pice, kroketi i palačinke, skoro 3.000 ljudi se otrovalo hemikalijom po imenu malation koja u većim dozama može biti smrtonosna.

Opasna supstanca pronađena je kod Abea prilikom hapšenja, ali je ovaj radnik pred sudom u perfekturi Ganma na severu Tokija porekao krivicu. Abe se sumnjiči da je prehrambene proizvode zatrovao četiri puta u oktobru.

Zbog skandala koji je izbio, predsednik kompanije je bio primoran da podnese ostavku, kao i Tošio Kuširo, predsednik holdinga „Maruča Ničiro“, kojem „smrtonosna fabrika“ pripada. Pored toga, svim zaposlenima će biti snižene plate.Kompanija je izrazila najdublje žaljenje zbog ovog skandala koji potresa japansku javnost, a u tu svrhu je čak zakupila čitave stranice u novinama kako bi se kupcima izvinila.

Pesticid malation je hemikalija koja se koristi protiv štetočina u zemljoradnji. U velikim količinama može biti smrtonosan, ali se, na sreću, žrtve trovača nisu žalile na teže tegobe koje bi im ugrozile zdravlje.Međutim, poverenje javnosti u bezbednost hrane koju kupuju u prodavnicama ozbiljno je uzdrmana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track