SKANDAL ZBOG 4 PRSTA: Egipat uručio protest zbog gafa Izetbegovića
Foto: Fonet

Sporni simbol rabija

SKANDAL ZBOG 4 PRSTA: Egipat uručio protest zbog gafa Izetbegovića

Planeta -
Reč je o diplomatskom skandalu par ekselans jer je pokazan znak podrške opoziciji koja se bori protiv generala Sisija koji je svrgnuo predsednika Morsija

SARAJEVO/KAIRO - Ministarstvo spoljnih poslova Egipta uručilo je protest otpravniku ambasade BiH u Kairu Muhamedu Čengiću zbog diplomatskog skandala bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je, kako se navodi, pokazao četiri prsta, što je znak otpora u toj državi.

Ne precizira se, međutim, na kom skupu je Izetbegović pokazao sporni simbol “Rabia” - četiri prsta u znak podrške opoziciji koja se bori protiv generala Sisija koji je svrgnuo predsednika Egipta Muhameda Morsija. Zvaničnici RS ocenili su da je reč o prvorazrednom diplomatskom skandalu. Čengić, piše banjalučki “Glas Srpske”, nije želeo da otkriva detalje sastanka u egipatskom MIP-u, osim da je dopis o tome uputio nadležnom ministarstvu BiH.

Ministar-savetnik i načelnik kancelarije za odnose sa javnošću MIP-a BiH Nebojša Regoje za “Glas” kaže da je Čengiću uručen protest o čemu je odmah obavešteno i Predsedništvo BiH. Pozivajući se na jucerašnju izjavu portparola Ministarstva inostranih poslova Egipta Bedr Abdulata, list podseća da je Čengiću preneto upozorenje BiH da "ne sme da se meša u unutrašnje poslove” te države.

Egipatsko ministarstvo, dodaje se, nije saopštilo kada je Izetbegović pokazao znak, ali su portal saff.ba i egipatski mediji objavili da je to bilo u ponedeljak na sastanku sa delegacijom islamskog pokreta Muslimansko bratstvo koji je održan u zgradi Predsedništva BiH.

Posle tog sastanka nije izdato saopštenje za javnost, iako je to praksa Predsedništva BiH nakon svih zvaničnih susreta.Zbog sličnih incidenata u Ministarstvo inostranih poslova u Kairu već su ranije pozvani diplomatski predstavnici Katara i Irana, a turski ambasador proteran je iz zemlje.Izetbegović je, podseća list, u više navrata pružao podršku demonstrantima u Egiptu i izjavljivao da su egipatska vojska i policija izdale narod.

Predstavnici RS u institucijama BiH ističu da je reč o prvorazrednom diplomatskom skandalu, a zamenica ministra inostranih poslova Ana Trišić Babić kaže da je situacija u Egiptu i uopšte na Bliskom istoku veoma komplikovana i da “bošnjački predstavnici nepotrebno prave ispade” iznoseći stavove i jednostranu podršku umesto da o tome raspravljaju u institucijama nadležnim za vođenje spoljne politike.

“To je pravi diplomatski skandal pa ćemo videti kako će to biti završeno. Samo deset dana ranije bila je histerična povika na generalnog konzula BiH u SAD Branu Pećanca zbog prisustva obeležavanju Dana RS. Ta dva slučaja se ne mogu porediti”, rekla je Trišić-Babić.Poslanik u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da Izetbegović vodi pogrešnu politiku, a posebno za bošnjački narod koji predstavlja.

"Ta politika neće ništa dobro doneti ni BiH ni Bošnjacima, jer su polarizacija i radikalizacija suprotne pomirenju i kreiranju dobrih odnosa. Ali ne iznenađuje me takav njegov potez", rekao je Košarac.On je dodao da Izetbegović time, kao i odnosom prema Naseru Oriću, pokušava da se pozicionira pred dolazeće izbore."Rabia" se pokazuje sa četiri prsta. To je znak podrške opoziciji koja se bori protiv generala Sisija koji je vrgnuo predsjednika Egipta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja