POGUBLJENA U TEKSASU: Mučila i ubila mentalno obolelog nesuđenog muža
Foto: Printscreen

Namamila ga lažnim brakom

POGUBLJENA U TEKSASU: Mučila i ubila mentalno obolelog nesuđenog muža

Planeta -
Suzana Baso (59), kojoj je ubrizgana smrtonosna injekcija, rekla zatvorskom čuvaru da nema nikakvih poslednjih reči, i samo se nasmešila

HANTSVIL - Suzana Baso, osuđena na smrt zbog mučenja i ubistva mentalno bolesnog čoveka kojeg je prethodno namamila u Teksas lažnim obećanjem braka, pogubljena je jutros u Hantsvilu, i to je redak slučaj egzekucije nad ženom u SAD.

Baso (59), kojoj je ubrizgana smrtonosna injekcija, tek je 14. žena koja je pogubljena u SAD otkako je Vrhovni sud 1976. godine dozvolio da se najstroža kazna ponovo primenjuje. Poređenja radi, u istom periodu je pogubljeno skoro 1.400 muškaraca.

Suzana Baso je rekla zatvorskom čuvaru da nema nikakvih poslednjih reči, i samo se nasmešila u pravcu dvoje prijatelja koji su kroz prozor posmatrali čin njene egzekucije. Proglašena je mrtvom 11 minuta posle ubrizgavanja smrtonosne doze pentobarbitala.

Osuđena je na smrt zbog ubistva Luisa "Badija" Musoa iz 1998. godine, čije je isprebijeno i unakaženo telo, oprano izbeljivačem i oribano četkom, pronađeno u jednom slivniku nadomak Hjustona. Imao je nekoliko slomljenih kosti, 14 slomljenih rebara i frakturu lobanje, opekotina od cigareta i modrice svuda po telu.Došao je iz Nju Džersija u Teksas, navučen obećanjem o braku iako je Baso već bila udata.

Tužioci su rekli da je Baso, uprkos tome, učinila sebe korisnikom Musoove polise osiguranja i preuzela njegove beneficije iz socijalnog osigruanja. Zbog ubistva Musoa, osuđeno je petoro ljudi, uključujući sina Suzane Baso, ali su tužioci samo za nju tražili smrtnu kaznu.Vrhovni sud je odbacio zahtev advokata Basoove da se ona pomiluje zato što je mentalno nesposobna da pojmi značaj onog što se dešava.

Basoova je svojevremeno priznala da je lagala o svom poreklu, i da je pored ostalog pričala kako je radila u kancelariji guvernera Njujorka i da je bila u vezi s Nelsonom Rokfelerom.Ovo je drugo ovogodišnje pogubljenje u Teksasu, američkoj državi koja je najrevnosnija u sprovođenju najstrože kazne.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track