Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u četvrtak u Briselu
Foto: AP

Šefovi diplomatije EU o krizi u Ukrajini

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u četvrtak u Briselu

Planeta -
Šefovi država i vlada EU razgovaraće o situaciji u Ukrajini s premijerom Jacenjukom u četvrtak u Briselu pre vanrednog samita", napisao je Van Rompej

BRISEL - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk sastaće se u četvrtak u Briselu s evropskim liderima, najavio je danas predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

"Šefovi država i vlada EU razgovaraće o situaciji u Ukrajini s premijerom Jacenjukom u četvrtak u Briselu pre vanrednog samita", napisao je Van Rompej na Tviteru. Jedan evropski izvor je precizirao da će se s Jacenjukom razgovarati o situaciji u Ukrajini, ali i o potrebama te zemlje. Lideri će "razgovarati o poslednjim događajima u Ukrajini i načinima za smirivanje tenzija", naveo je Rompej juče nakon vanrednog sastanka šefova diplomatije EU.

Šefovi diplomatije EU su oštro osudili kao jasno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta činom agresije ruskih oružanih snaga, pozvali Moskvu da povuče te snage i "pozvali na mirno rešenje krize i puno postovanje načela i obaveza saglasnih međunarodnom pravu". Jacenjuk (39) je 27. februara došao na čelo vlade nacionalnog jedinstva i vodiće je do prevremenih izbora 25. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track