SAD uslovljavaju finansijsku pomoć razmeštanjem raketnog štita u Ukrajini?

U pregovorima

SAD uslovljavaju finansijsku pomoć razmeštanjem raketnog štita u Ukrajini?

Planeta -
"To nije istina", rekao je premier Ukrajine Jacenjuk ističući da nije bilo nikakvih razgovora o razmeštanju bilo kakvih američkih vojnih snaga, te da su jedino vođeni razgovori o dobijanju finansijske pomoći od američke vlade u cilju stabilizacije ekonomske situacije u Ukrajini

KIJEV - Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Asošijeted pres, prvom otkako je preuzeo mesto šefa ukrajinske vlade, da Krim mora da ostane deo Ukrajine, ali da mogu da mu se pocećaju ovlašćenja.

Jecenjuk je rekao da treba formirati specijalni tim da bi se "razmotrilo kakvu vrstu dodatne autonomije Republika Krim može da dobije".

On je okrivio ruskog predsednika Vladimira Putina za izazivanje jedne od najvećih međunarodnih kriza u Evropi od završetka hladnog rata.

Novi ukrajinski premijer je negirao izveštaj da Ukrajina pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o razmeštanju američke raketne odbrane u Ukrajini u zamenu za finansijsku pomoć.

"To nije istina", rekao je Jacenjuk za AP i istakao da nije bilo nikakvih razgovora o razmeštanju bilo kakvih američkih vojnih snaga.

On je naveo da su jedino vođeni razgovori o dobijanju finansijske pomoći od američke vlade u cilju stabilizacije ekonomske situacije u Ukrajini.

Upitan da li se boji da bi Rusija mogla da pošalje trupe da okupiraju i druge rusofone oblasti Ukrajine, Jacenjuk je odgovorio: "Reći ću otvoreno: da, još postoji zabrinutost, a na Rusiji je da preuzme svoju odgovornost, na Rusiji je da se drži svojih međunarodnih obaveza i da obustavi invaziju".

"Gospodine predsedniče (Vladimire Putine), zaustavite ovaj haos", poručio je Jacenjuk.

Novi premijer je rekao da Ukrajina ne shvata zašto se ruski brodovi nalaze na ukrajinskoj teritoriji i da je "kristalno jasno" da je lično Putin to naložio.

"Ovo je ukrajinska teritorija, a Rusija želi da preuzme kontrolu nad Krimom. Ali, podvući ću to još jednom, učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo povratili kontrolu nad ukrajinskom teritorijom. Ruska vojska mora da se vrati u barake", istakao je Jacenjuk.

Prema njegovim rečima, ovo što se na Krimu dešava je neustavno i liči na puč koji podržavaju vlada i vojska Rusije.

Jacenjuk je poručio da je nova ukrajinska vlada legitimna i da mora da ispunjava svoje obaveze, uz snažnu preporuku ruskim partnerima da grade odnose sa novom vladom u Kijevu.

Premijer Ukrajine je rekao da nije lično razgovarao sa Putinom, "ali da je u interesu i jedne i druge zemlje da otpočnu dijalog".

"To treba da bude igra u kojoj svi dobijaju i u kojoj se uzimaju u obzir i ukrajinski i ruski interesi", zaključio je Jacenjuk, pozivajući Rusiju da postane istinski partner njegove zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track