Sobotka: U Ukrajini se ne sme ponoviti krvavi raspad bivše Jugoslavije
Foto: Reuters

Češka upozorava

Sobotka: U Ukrajini se ne sme ponoviti krvavi raspad bivše Jugoslavije

Planeta -
Predsednik Zeman je u pravu kad kaže da je krza na Krimu problem zbog kosovskog presedana, kaže Sobotka

PRAG - Premijer Češke Bohuslav Sobotka ocenio je da je sada u krizi u Ukrajini i oko Krima aposlutni prioritet da se ne ponovi krvavi raspad kao u bivšoj Jugoslaviji, ali je i upozorio da ne treba paliti mostove u odnosima s Rusijom, ni ulaziti u ekonomski rat, javlja Beta.

"Na osnovu iskustva koje imamo na Balkanu s raspadom bivše Jugoslavije, smatram da je apsolutni prioritet da sprečimo oružani sukob. Ne zastupam to da se Evropska unija, ukrajinska vlada ili NATO ponašaju tako da to povede ka vojnom sukobu. Ne želim ni vojni ni ekonomski rat", kazao je Sobotka u intervjuu za vikend izdanje dnevnika Pravo.

Premijer se složio s tvrdnjom predsednika Češke Miloša Zemana da kriza na Krimu ne bi bila tako duboka da nema presedana Kosova, a dodao je da je presedan bilo i Pridnjestrovlje u Moldaviji. "Sam Miloš Zeman bio je u neugodnoj situaciji tokom tzv. humanitarnog bombardovanja Jugoslavije zato što je njegova vlada morala da odobri prelete aviona NATO-a preko teritorije Češke i na indirektan način je i češka vlada učestvovala u operaciji protiv Srbije", podsetio je Sobotka.

On je dodao da razume da je za Zemana Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije do danas trauma, zato što je njegova vlada poštovala odluku NATO-a, ali u okviru Češke socijaldemokratske stranke su se oko toga vodile žestoke rasprave. Bohuslav Sobotka ponovio je, međutim, stav zvaničnog Praga da to što se sada dešava na Krimu jeste pokušaj da se na nelegalni način Krim pripoji Rusiji, da to jeste akt agresije i narušavanje suvereniteta.

"SAD vrlo lako traže ekonomske sankcije, ali kada bi ih uvela Evropa, dala bi autogol i ugrozila bi ne samo Rusiju već i svoja radna mesta. Privredni rast u Evropi je veoma nestabilan i ne bi mi bilo drago kada bi postao žrtva političkog konflikta u Ukrajini", upozorio je ipak Sobotka.

Češki premijer podsetio je da njegova zemlja izvozi u Rusiju robe u vrednosti od 4,4 milijarde evra godišnje. "Nemamo drugo tržište kuda bi plasirali tu robu. U ovom trenutku ne moramo da odlučujemo dramatično. Ne moramo da objavljujemo trgovinski rat i bilo bi mi drago kada do toga ne bi došlo", kazao je Sobotka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track