Simić: Rusija ključna za rešenje ukrajinske krize
Foto: RTS

Ključ kod Putina

Simić: Rusija ključna za rešenje ukrajinske krize

Planeta -
Rešenje je uvek u rukama zemlje koja ima vojnike na terenu, objašnjava profesor Predrag SimićRT

BEOGRAD - Što se duže traži rešenje za situaciju u Ukrajini, podele u toj zemlji, kao i među svetskim silama o "ukrajinskom" pitanju su sve veće, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić gostujući na RTS-u.

Ključ rešenja u ovakvim situacijama uvek je kod one sile koja ima vojnike na terenu, a to je u ovom slučaju Rusija, objasnio je Simić u Dnevniku RTS-a.

Iako situacija u Ukrajini sve više podseća na ono što se desilo u BiH, profesor Simić ne veruje da je namera Rusije da otcepi Krim, već da će insistirati na značajnoj autonomiji za tu oblast.

Profesor Simić kaže da će se glavne stvari odvijati u samom Kijevu, a ne na relaciji velikih sila, jer vlast u Ukrajini mora da se izbori sa pritiscima koje na nju vrši ekstremna desnica koja je učestvovala u protestima na Majdanu kako bi mogla da uravnoteži odnose sa Rusijom.

I u samoj EU je došlo do značajnog razmimoilaženja kada je reč o Ukrajini. Pojedine članice su tražile uvođenje oštrih ekonomskih sankcija Rusiji dok to nije u interesu zemalja poput Nemačke pa čak i Velike Britanije. Nemačka ima značajnu privrednu saradnju sa Rusijom, a Ruski milioneri ulažu značajna sredstva u nekretnine i slične investicije u velikoj Britaniji, tako da te zemlje ne žele da kvare odnose sa Rusijom.

U igri interesa velikih sila, njihovih politika i privreda, jedini gubitnik je sama Ukrajina.

Komentarišući nedavnu izjavu češkog predsednika Zemana da bi kriza bila manja i mogla lakše da se prevaziđe da nije bilo kosovskog presedana, profesor Simić kaže da Kosovo jeste presedan čije su se posledice već osetile na Kavkazu, sada i u Ukrajini. Kaže da bi u budućnosti taj slučaj mogao da se osveti upravo zemljama zapada koje su najglasnije podržale samoproklamovanu nezavisnost Kosova.

Govoreći o početku procesa u Hagu, između Srbije i Hrvatske profesor Simić kaže da nije bilo iznenađenja kada je reč o argumentaciji koju je iznela hrvatska strana.Smatra da su se i Srbija i Hrvatska našle u pat poziciji jer Hrvatska nije mogla dapovuče tužbu koju je podnela protiv Srbije zbog pritiska domaće javnosti a Srbija ne može da povuče tužbu ukoliko to ne učini Hrvatska. Simić kaže da je jako važno da započeti proces u Hagu ne nanese štetu međudržavnim osnosima Srbije i Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track