UŽIVO UKRAJINA DAN 21: Ukrajina u stanju rata sa Rusijom, NATO počeo manevre sa 16.000 vojnika

Nema mira

UŽIVO UKRAJINA DAN 21: Ukrajina u stanju rata sa Rusijom, NATO počeo manevre sa 16.000 vojnika

Planeta -
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Deščicja izjavio da se njegova država praktično nalazi u stanju rata sa Rusijom. NATO sa 16.000 vojnika počinje manevre u Norveškoj. Ruske trupe provalile u bazu u blizini grada Bakčisaraj. Vojska Krima položila zakletvu. Keri poslao Lavrovu "mirovni predlog"
1 / 11

KIJEV - Dvadeset prvi dan krize u Ukrajini obeležio je, između ostalog, talas mitinga širom Rusije, izjava Džefrija Pajata, američkog ambasadora u Ukrajini, da SAD neće priznati rezultate referenduma na Krimu.

Ruske trupe otvorile su vatru iz automatskog oružja tokom preuzimanja baze ukrajinskih pomorskih snaga na Krimu. Krvi nije bilo. U isto vreme premijer Krima Sergej Aksjonov potvrdio je da je Krim oformio svoju vojsku, kako bi zaštitio građane od naoružanih grupa koje su ilegalno prisutne na poluostrvu.

NATO je podigao avakse na teritoriji Poljske i Rumunije i sa 16.000 vojnika započeo na severu Norveške velike manevre "Hladni odgovor" .

Krimski Tatari najavili bojkot referenduma, iako je prema drugim izvorima premijer Krima uspeo da s njihovom predstavnicima sklopi dogovor.

Još jedna-peta sednica Saveta bezbednosti UN završena je bez rezultata. Predstavnik Velike Britanije izjavio da se "Rusija suočava sa sve većim pritiskom zbog Krima", a ruski ambasador da na sednici nije bilo "ničeg novog"

01.42 - Američki predsednik Barak Obama razgovarao je telefonom sa španskim premijerom Marijanom Rahojem i predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom o krizi u Ukrajini.

Američka agencija navodi da su razgovori održani u trenutku dok SAD žele da pokažu jedinstvo svetskih lidera povodom Ukrajine.

Bela kuća je saopštila da su se Obama i Rahoj saglasili da mora biti poštovan suverenitet Ukrajine i da su "ozbiljno zabrinuti zbog onoga što smatraju ruskim kršenjem međunarodnog prava".

23.55 - Savet bezbednosti bez rezultata! U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku završena je peta sednica Saveta bezbednosti posvećena situaciji u Ukrajini za deset dana, posle koje je predstavnik Velike Britanije izjavio da se "Rusija suočava sa sve većim pritiskom zbog Krima", a ruski ambasador da na sednici nije bilo "ničeg novog". Francuski ambasador u UN Žerar Aro rekao je da je Čurkin predvideo da će referendum o statusu Krima biti uspešan te da će Rusija "ispuniti svoju istorijsku odgovornost".

23.45 - Pro-ruske snage opkolile radarsku bazu na rtu Tarkhankut. Prema nezvaničnim informacijama, ukrajinskih medija, 120 ruskih padobranaca, drži pod opsadom radarsku bazu na krimskom rtu Tarkhankut i zateva predaju vojnika.

22.40 - OEBS traži oslobađanje otetih novinara. Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Dunja Mijatović založila se danas za hitno oslobađanje dvoje ukrajinskih novinara "kidnapovanih 9. marta". Zabrinutost zbog "otmice novinara 9. marta na kontrolnom punktu na ulasku na Krim" izrazili su i "Reporteri bez granica".

22.30 - Deščicja: Ukrajina u stanju rata sa Rusijom. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Deščicja izjavio je danas da se njegova država praktično nalazi u stanju rata sa Rusijom, posle dodatnog pritiska Moskve na Kijev, koja tvrdi da na istoku Ukrajine vlada bezakonje. "Moramo da priznamo da je naš život sada prilično nalik...ratu", rekao je šef ukrajinske diplomatije pre sastanka sa svojim kolegama iz Belgije, Holandije i Luksemburga, dodajući da Ukrajina računa na pomoć Zapada.

22.25 - Svetska banka nudi Ukrajini pomoć od 3 milijarde dolara. Svetska banka danas je saopštila da je spremna da ove godine ponudi novu pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara, kako bi pomogla Kijevu u sprovođenju reformi i da bi podržala ključni razvojni projekti. Svetska banka je navela da je "spremna da i dalje podržava ukrajinski narod" nakon što je privremena vlada u Kijevu zatražila pomoć.

22.05 - Savet bezbednosti po peti put o Ukrajini, protiv referenduma na Krimu! U Njujorku je iza zatvorenih vrata počela nova sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena krizi u Ukrajini, koja je sazvana na zahtev Ukrajine. Ovo je peti sastanak Saveta bezbednosti UN u poslednjih 10 dana na kojem se razmatra situacija u Ukrajini, a dosad nijednom se nije okončala sa konkretnim odlukama ili akcijom. Francuski ambasador u UN Žerar Aro je rekao da Savet bezbednosti mora da "pošalje poruku Rusiji da ne pređe prag, da ne pređe granicu, posle čega bi postalo veoma, veoma ozbiljno". "To će biti poruka - nema referenduma, morate poštovati ukrajinski ustav i voditi pregovore" između Moske i Kijeva, istakao je Aro.

21.40 - Krimski scenario opasan za Moldaviju. Događaji u Ukrajini su veoma komplikovani i opasni za čitav region, ali pre svega, predstavljaju direktnu pretnju po bezbednost Moldavije, izjavio je danas moldavski premijer Jurie Leanka, dodajući da kriza sa Krimom može biti "zarazna" i može da podstakne separatistička raspoloženja u Pridnjestrovlju. "Ukoliko ne nađemo rešenje za problem Pridnjestrovlja, onda će ta bolest (separatizma) postati opasna i zarazna", rekao je Leanka.

Itar-Tas s je iz Kišinjeva preneo da je Leanka demantovao izveštaje medija da je Rusija pojačala vojno prisustvo u Pridnjestrovlju zbog događaja u Ukrajini. "To nije ni teorijski moguće. Očigledno neko namerno širi te glasine kako bi zaoštrio i bez toga komplikovanu situaciju u regionu (...) Nema osnova za zabrinutost", rekao je on.

21.05 - Manevri NATO-a u Norveškoj. Oko 16.000 vojnika iz 16 država NATO u utorak počinje glavni deo vežbi "Hladni odgovor", odnosno uvežbavanje akcija u zimskim uslovima.

Hladni odgovor: NATO manevri u Norveškoj
Hladni odgovor: NATO manevri u Norveškoj

Pogledajte: Slični manervi održani su i 2010. godine u Norveškoj

http://www.youtube.com/watch?v=oSSUwLhW884

20.50 - Vođa krimskih Tatara: Bojkotovaćemo namešteni referendum. Predsednik tatarske skupštine na Krimu Refat Čubarov koji se zalaže za bojkot referenduma 16. marta, rekao je da je ubeđen da će Kremlj namestiti rezultate glasanja i zatražio je od međunarodne zajednice da zaštiti turski narod, krimske Tatare. "Rezultat referenduma o sudbini Krima je već odredila Moskva", rekao je Čubarov dodajući da će glasanje značiti izdaju ukrajinske države čija je privremena vlada rekla da lokalni lideri nemaju pravo da organizuju referendum.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

Premijer Krima Aksenov ipak tvrdi da je postigao dogovor sa Tatarima, kojima će porema njegovim rečima biti ponuđeno mesto zamenika premijera, i najmanje još dva više mesta u lokalnoj vlasti.

20.30 - OEBS odgovorio Krimu: Ne dolazimo niste naš član. Vlasti Krima danas su pozvale Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da pošalje posmatrače za praćenje referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji, a iz OEBS je stigao odgovor da Krim ne može da poziva posmatrače, budući da nije samostalna država, a samim tim ni članica OEBS. "Koliko mi znamo, Krim nije članica OEBS, tako da bi teško mogao da nas pozove", rekla je portparolka OEBS.

S druge strane, Lavrov je, pozvao Kerija da dođe u Moskvu rekavši da predlozi koji su došli od Kerija, vezani za rešenje ukrajinske krize "ne odgovaraju previše" Rusiji.

19.45 - NATO je danas saopštio da će poslati izviđačke avione "Avakse" preko Poljske i Rumunije da bi nadgledali krizu u Ukrajini. Ambasadori NATO su odobrili ove letove na osnovu preporuke glavnokomandujućeg Alijanse, američkog generala Filipa Bridlava. Pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika NATO, agencija AFP je prenela da će "Avaksi" obavljati letove nadgledanja "isključivo nad teritorijom Alijanse".

19.11 - Ukrajina i Evropska unija bi mogle da potpišu politički deo Sporazuma o pridruživanju 21. marta, najavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščicja.

"Naše je stanovište da ako postoje politička volja i spremnost, onda 21. mart može datum potpisivanja sporazuma", rekao je on za ukrajinsku agenciju Interfaks, precizirajući da je tog dana planiran samit lidera EU, preneo je Rojters.

Deščicja je dodao da bi Ukrajina mogla da podnese tužbu pred međunarodnim sudovima zbog ruskih akcija na Krimu, koji sada kontrolišu ruske snage.

18.50 - Tortura! Poslanik ukrajinskog parlamenta Oleg Ljaško posetio je uhapšenog Arsena Klinčajeva, člana lokalnog parlamenta i predstavnika Partije regiona u nedelju kada je grupa demonstranata " uhapsila" u zgradu regionalne uprave "Ološ Klinčajev će odgovarati za sve svoje zločine. Priveli smo ga i predali zakonu. Borba se nastavlja", napisao je Ljaško na svom Fejsbuk profilu.

Snimak koji prikazuje Ljaška kako ulazi u kancelariju u kojoj se nalazi poslanik sa lisicama na rukama, koga on naziva šljamom nekoliko puta i pred kamerom mu govori da napusti zgradu regionalne uprave.

http://www.youtube.com/watch?v=VivY94Cp0s0

Nakon toga Klinčajeva su odvezli u nepoznatom pravcu, ali su ga brzo vratili i ugurali u autobus gde mu je jedan zapretio zbog proruske orjentacije rekavši da će ga "obesiti za j.ja i pozvati vojsku da ga siluje".

http://www.youtube.com/watch?v=95TVdG2yHto

18.00 - Rusija pojačava vojnu prisutnost na Krimu koji kontrolišu proruske paravojske i milicije, rekao je vođa Centra za vojna i politička istraživanja Dmitro Timčuk.

Prema njegovim informacijama, jedinice 18. samostalne pešačko-motorizovane brigade s trajnim sedištem u Čečeniji nalaze se u bazi Crnomorske flote u Novorosijsku.

Pripreme za premeštanje na Krimu su u zadnjoj fazi. Roman Butko, krimski aktivista, izjavio je da je ruski vojni vrh počeo rotaciju vojnika i oficira koji su bili stacionirani na Krimu.

17.49 - Nad bazom ukrajinske pomorske flote u blizini grada Bakčisaraj vijori se ruska trobojka, nakon današnjeg preuzimanja od strane ruskih trupa. Tom prilikom ruske trupe otvorile su vatru iz automatskog oružja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17.20 - Bivši direktor naftnog giganta "Jukosa" i oštri kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, koji je lane u decembru pušten iz zatvora nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom pomilovanju, rekao je danas da bi najbolje rešenje za Krim bilo da dobije status koji ima Škotska unutar Ujedinjenog kraljevstva.

Hodorovski je rekao studentima na Univerzitetu u Kijevu da bi davanje Krimu stepen autonomije koji ima Škotska unutar Britanije, moglo da ublaži zahteve Krima za pripajanje Rusiji, preneo je Rojters.

"Najbolja opcija bi mogla da bude ostanak Krima unutar Ukrajine, ali uz najveći mogući stepen autonomije, poput one koju ima Škotska unutar Velike Britanije", rekao je Hodorkovski.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

17.13 - Vlasti Krima pozvale su Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da pošalje posmatrače koji bi u nedelju, 16. marta, pratili tok održavanja referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji, javila je danas ruska novinska agencija RIA.

Kako se navodi, poziv OEBS, sa sedištem u Beču, uputio je parlament Krima. Proruske snage su poslednje nedelje u više navrata sprečile posmatračku misiju OEBS da uđe na Krim, uz obrazloženje da nisu dobili dozvolu za ulazak, podsetila je agencija Rojters.

Krimski premijer Sergej Aksjonov je izjavio da su pripreme za pripajanje Krima, crnomorskog poluostrva na jugu Ukrajine, Rusiji već počele.

Aksjonov je za RIA Novosti rekao da će Krim biti spreman da počne sa upotrebom ruskog zakona nekoliko meseci posle referenduma, a da krimsko ministarstvo finansija već pravi plan za prelazak na rusku rublju. Očekuje se da će na referendumu na Krimu, gde etnički Rusi čine oko 60 odsto stanovništva, većina glasati za otcepljenje, čime će se stvoriti uslovi da Moskva pripoji tu oblast svojoj teritoriji.

17.06 - Evropska komisija će odložiti pregovore sa Rusijom o Južnom toku, saopštila je danas portparolka EK za energetska pitanja, Sabina Berger.

Prema njenim rečima, EU će nastaviti pregovore sa Rusijom na tehničkom nivou, ali će obustaviti planirane političke pregovore u svetlu "daljeg razvoja situacije" u odnosima između EU i Rusije, preneo je AP.

16.59 - Moskva osudila desničarsko bezakonjeMinistarstvo spoljnih poslova Rusije danas je osudilo desničarsko bezakonje u istočnom delu Ukrajine, gde je značajan deo stanovništva naklonjen Moskvi.

16.50 - Hrvatski premijer Zoran Milanović je poredeći sukob u Ukrajini sa raspadom nekadašnje SFRJ rekao da misli da “ne postoji toliki stepen mržnje” među Ukrajincima i Rusima, kao što je postojala među balkanskim nacijama.

“Mislim da su Rusi i Ukrajinci gledajući nas naučili neke lekcije, ali je u bivšoj Jugoslaviji bila i manje komplikovana situacija. Nismo imali nuklearne sile, ovde imamo jednu”, rekao je Milanović.

On se nada da će se situacija u Ukrajini razrešiti, ali ne zna, kako je rekao, šta će se dogoditi sa Krimom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

16.30 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se ponovo večeras, iza zatvorenih vrata, radi razmatranja situacije u Ukrajini, saopštile su neimenovane diplomate, što će biti peti sastanak ovog tela na istu temu u poslednjih 10 dana.

Neformalni sastanak, koji je zakazan za tri sata po podne po lokalnom vremenu (21 sat po srednjoevropskom vremenu), biće održan na zahtev Ukrajine, čiji će predstavnici u UN prisustvovati sednici, preneo je AFP.

"Biće ovo prilično napeta sedmica do referenduma u nedelju", ocenio je neimeniovani diplomata, misleći na aktivnosti Saveta bezbednosti.

I Kijev i Zapad smatraju referendum na Krimu nezakonitim. Savet bezbednosti do sada nije usvojio zajednički stav o krizi u Ukrajini, a Moskva, koja je stalna članica tog tela, može da upotrebi pravo veta kojim raspolaže i da blokira bilo koju odluku Saveta bezbednosti UN, podseća francuska agencija.

16.27 - Regrutacija nove Vojske Krima. Krimski premijer Sergej Aksjonov kaže da je Krim oformio svoju vojsku, kako bi zaštitio građane od naoružanih grupa koje su ilegalno prisutne na poluostrvu."Vrhovni sovjet (parlament) me je ovlastio da formiram oružane snage zbog prisustva ilegalnih naoružanih snaga na Krimu", rekao je on, a prenosi Itar tas-s. Aksjonov je istakao da su krimske oružane snage stvorene u skladu sa zakonom i po odluci parlamenta i dodao da je vojska podređena lično njemu, kao premijeru.

16.18 - Američki Državni sekretar Džon Keri je obavestio rusku stranu da je odlučio da odloži posetu Rusiji, saopštio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenela je agencija RIA Novosti.

Lavrov je na današnjem sastanku u Sočiju obavestio predsednika Vladimira Putina da je na zahtev američke strane pozvao državnog sekretara Džona Kerija koji je želeo da doputuje u Rusiju radi nastavka konsultacija.

15.50 - Ruske trupe otvorile su vatru iz automatskog oružja tokom preuzimanja baze ukrajinskih pomorskih snaga na Krimu, javila je agencija Iterfaks pozivajući se na izjavu neimenovanog ukrajinskog oficira.

On je rekao da su ruske trupe provalile u bazu u blizini grada Bakčisaraj nešto posle dva sata po podne po lokalnom vremenu, oduzele mobilne telefone ukrajinskim vojnicima i počele da pomeraju njihova vozila.

Nijedan od ukrajinskih vojnika nije povređen, a komandant baze pokušava da pregovara o okončanju akcije, prenosi Rojters i dodaje da drugi detalji za sada nisu poznati.

15.35 - Ukrajinska agencija UNIAN navodi da je kidnapovan Igor Kirjuščenko, vođa ukrajinske republikanske partije i otvoreni protivinik ruskog preuzimanja Krima. Poslednja informacija o njemu je od ponedeljka, kada je ujutru nazvao svoju kancelariju u Sevastopolju i rekao "Zbogom. Oni dolaze po mene", posle čega je nestao.

15.29 - Manevri NATO u Norveškoj. Oko 16.000 vojnika iz 16 država NATO u utorak počinje glavni deo vežbi "Hladni odgovor", odnosno uvežbavanje akcija u zimskim uslovima.

15.20 - U rano popodne šef ruske diplomatije Sergej Lavrov iznenadio je javnost izjavom da je Rusija pripremila predlog za smirivanje situacije u Ukrajini i da će ga predstaviti Sjedinjenim Američkim Državama.

Taj predlog ima za cilj da situaciju stavi "u okvire međunarodnog prava, uzimajući u obzir interese svih, uključujući Ukrajince", kazao je Lavrov uoči sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, a prenosi agencija RIA Novosti.

"Mi ne primamo pasivno predloge svojih kolega; sa članovima Saveta bezbednosti pripremili smo kontra-predlog. On bi trebalo da situaciju stavi u ovkire međunarodngo prava, uzimajući u obzir interese svih, uključujući Ukrajince, a s obzirom na stanje duboke krize u toj zemlji", kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da taj predlog nosi predsedniku Putinu. "I nadam se da ćemo odmah zatim moći da ga predstavimo našim partnerima u dijalogu", završio je ministar.

15.03 - Bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski u prepunom amfiteatru Univerzita u Kijevu.

14.50 - Dug Ukrajine za ruski gas dostigao je 2 milijarde dolara, javlja Raša tudej.

14.49 - Švajcarska je zamrznula račune i imovinu devetorici Ukrajinaca, među kojima su sin svrgnutog predsednika Janukoviča, Viktor, kao i Aleksej Azarov, sin bivšeg premijera Mikola Azarova, koji su optuženi za zloupotrebu državnih fondova.

14.48 - Predsednik SAD Barak Obama osudio je situaciju u Ukrajini u telefonskom razgovoru s predsednikom Kine Sji Đinpingom, saopštila je Bela kuća, prenosi Interfaks.

U saopštenju se navodi da su "strane izrazile neophodnost da se napetosti smmanje i da se nađe mirno rešenje krize".

"Vašington i Peking prepoznali su značaj principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Strane su naglasile da je njihov glavni cilj da Ukrajinci sami odrede svoju budućnost, bez strane intervencije", navodi se u saopštenju Bele kuće.

14.32 - U Simferopolju počeli su da se emituju ruski televizijski kanali na frekvencijama koje su prethodno koristile ukrajinske TV kompanije.

Među kanalima koji su preuzeli frekvencije ranijih ukrajinskih su Ruski prvi kanal, NTV, RTR Planeta i mnogi drugi, izveštava Itar-Tass.

14.30 - Na Krimu su nestale dve ukrajinske novinarke, javlja radio "Eho Moskve". Njih je u nedelju, 9. marta, u četiri po podne u gradu Armjansku uhapsila vojska Autonomne Republike Krima i od tad im se gubi svaki trag.

14.23 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk apelovao je na Rusiju da prekine sa svim aktivnostima vezanim za referendum na Krimu.

14.16 - Skoro 15.000 ljudi okupilo se u ruskom gradu Permu u znak podrške ruskom stanovništvu na Krimu, javlja Raša Tudej. Slični mitinzi održani su u Čiti, Čeljabinsku i Vologdi.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

14.13 - Bugarska, rumunska i američka mornarica pripremaju se za sutrašnji početak zajedničke vojne vežbe u Crnom moru pod nazivom "PASEKS" radi provere komunikacija i kapaciteta za saradnju, saopšteno je iz bugarskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da su manevri zakazani za 11. mart i biće održani u Crnom moru, jugoistočno od rumunskog grada Konstance.

"Vojna vežba planirana je 2013. godine radi provere saradnje sposobnosti saradnje mornarica", istaknuto je u saopštenju.

Neimenovani bugarski vojni zvaničnik rekao je novinskim agencijama da manevri nemaju nikakve veze sa situacijom u Ukrajini.

14.10 - Privrednik Mihail Hodorkovski, doskora najpoznatiji ruski zatvorenik, ocenio je da Rusija agresivnim i pro-separatističkim akcijama na Krimu upropašćuje dugotrajno prijateljstvo sa Ukrajinom.

Hodorkovski je to rekao tokom današnjeg predavanja studentima na kijevskom Institutu za više obrazovanje.

"Mi gubimo ukrajinsko-rusko prijateljstvo" zbog akcija Rusije, rekao je Hodorkovski.

Foto: AP
Foto: AP

13.36 - Države Beneluksa - Belgija, Holandija i Luksemburg, podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine. Ove države su se zahvalile ukrajinskim vlastima na uzdržanoj i jasnoj reakciji na ruske provokacije, naveo je Holandski ministar spoljnih poslova Frans Timermans, nakon razgovora sa ukrajinskim ministrom Anrijem Dešitsijem.

13.35 - Više od 80 odsto stanovnika Krima podržava pridruživanje ove autonomne republike Rusiji, izjavio je predsednik krimskog Vrhovnog saveta Vladimir Konstantinov pozivajući se na rezultate ankete.

"Više od 80 odsto stanovnika Krima glasaće za pristupanje Rusiji, pokazuje jučerašnje istraživanje", izjavio je Konstantinov, prenose ruski mediji.

On je prognozirao veoma visok odziv glasača na referendumu zakazanom za 16. mart.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

13.34 - EU je počela da priprema moguće sankcije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, izjavila je Maja Kocijančič, portparol šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, javlja Interfaks.O tim sankcijama bilo je reči na samitu EU šestog marta, podseća Interfaks."U ovom trenutku ne mogu da potvrdim tačan datum. Ali mogu vam reći da su preprmni radovi zaista počeli", citira Interfaks Kocijančičevu.

13.31 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova, kako je saopšteno, šokirano je bezakonjem na istoku Ukrajine. Za ovakvo stanje okrivljen je "Desni sektor", ultradesničarski paravojni pokret koji je veoma blizak novim vlastima u Kijevu.

Foto: Reuters

13.12 - Ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosna služba Ukrajine u operaciji "Granica" tokom poslednjih 24 sata otrkili su 342 državljana Rusije koji bi mogli uzeti učešća u aktivnostima koje bi dovele do destabilizacije situacije u Ukrajini.

"Oni su nosili provokativne simbole i predmete koji bi mogli biti iskorišćeni za nanošenje povreda", navedeno je u saopštenju ministarstva.

13.10 - Dvadesetak agresivnih pripadnika samoprozvane "Narodne samoodbrane Krima" zauzelo je Vojnu bolnicu u Sevastopolju. Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane Ukrajine, načelnik Vojne bolnice Sevastopolja ne može da kroči na teritoriju bolnice, a lekari ne mogu da ukažu neophodnu pomoć bolesnicima, među kojima su i teški slučajevi.

U Sevastopolju je ponovo blokiran Štab vojske, piše ukrajinska "Pravda". Oficiri koji su ostali zarobljeni u Štabu saopštili su da su elektropodstanicu, koja je ranije bila uništena pa popravljena, ponovo srušili predstavnici "Narodne samoodbrane".

12.58 - Nemačka kancelarka Angela Merkel govoriće o situaciji u Ukrajini, u Bundestagu, u četvrtak 13. marta, javlja Iter Tass.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12.48 - Džefri Pajat, američki ambasador u Ukrajini, naveo je da SAD neće priznati rezultate referenduma na Krimu, prenosi Kijev post.

"Ma kakvi bili rezultati, takozvanog referenduma o budućnosti Autonomne republike Krim, SAD ih neće priznati", naveo je Pajat dodajući da će SAD nastaviti da posmatra Krim kao deo Ukrajine.

"Sjedinjene Američke Države veruju da Krim jeste i treba da ostane deo Ukrajine", izjavio je Pajet.On je, takođe, rekao da Rusija ima "legitimne interese" na poluostrvu, gde je stacionirana Crnomorska flota.Pajet je rako da sa odobravanjem gleda na komenatre ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka da je vlada otvorena za povećavanje autonomije Krima, ali i dodao da smatra da je to nešto što Ukrajinci treba da urade u okviru svog Ustava, a "ne pod pretnjom pištolja".

12.42 - Dečaci u Feodosiji igraju fudbal dok se u pozadini vide ruski vojnici.

12.38 - Proruski aktivisti gađali su jajima i petardama liderara partije "Udar" Vitalija Klička na mitingu u Harkovu.

Kako navodi novinar ukrajinskog portala Unian.net, ni jaja, ni petarde nisu pogodile Klička.

Oko 100 proruskih aktivista sačekalo je Klička pri silasku sa bine i kada je krenuo ka automobili zasili su ga petardama.

http://www.youtube.com/watch?v=x8JCbSlEO6A

12.30 - Vladimir Kostantinov, predsednik Vrhovnog sovjeta, izjavio je da, nezavisno od ishoda referenduma 16. marta, na teritoriji regiona, biće uvedeno trojezičje.

"Držaćemo se evropskih standarda o jezicima. Kod nas postoji trojezičje nećemo se ogrešiti kao što se Ukrajina ogrešila o nas. Uvešćemo ukrajinski, krimsko*-tatarski i ruski jezik", naveo je Kostantinov, prenosi Interfaks.

12.05 - Grupe osvetnika u Simferopolju proveravaju dokumenta i pretresaju prtljag pristiglih putnika na železničkoj stanici, izvestio je prvi čovek medija centra Ministarstva odbrane na Krimu.

12.03 - Na Puškinovom trgu u srcu prestonice Rusije počeo je miting podrše građanima Ukrajine ruske nacionalnost, javlja RIA novosti.

Foto: Fonet/Ap
Foto: Fonet/Ap

12.00 - Vitalij Kličko, vođa partije "Udar", naveo je na konferenciji u Harkovu, da pitanje o stvaranju široke koalicije sa Partijom regiona nije bilo predmet rasprave."Ono što znam jeste da su ljudi koji su bili u Partiji regiona u prošlosti, sada istupili iz nje i formirali odvojenu grupu koja se takođe može involvirati i ući u koaliciju", naveo je Kličko.

Kličko je dodao da će raspuštanje Vrhovne Rade na Krimu biti inicirano tokom ove nedelje.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

11.56 - Bivši savetnik Bele kuće Zbignjev Bžežinjski kaže da sadašnji agresivni potezi Moskve nisu potvrda njene snage, već slabosti i manjka samopouzdanja. Prema njegovim ocenama, lako razumeti zašto se Rusija oseća ugroženo, kada se pogledaju promene u njenom susedstvu posednjih decenija.

"U izvesnoj meri, Rusija oseća ugroženost i iznutra. Kada pogledamo mape i imajući na umu promene u susedstvu Rusije poslednjih nekoliko decenija, lako je razumeti odakle taj osećaj ugroženosti", kazao je Bžežinjski u intervjuu koji danas objavljuje dnevnik Polska tajms

11.55 - Ukrajinski vojnici stavljeni su u stanje pune borbene gotovosti "u cilju provere pravog stanja prave borbene gotovosti i sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine", sapštio je ministar odbrane Ukrajine Igor Tenjuh na sajtu svog ministarstva. Tenjuh je dodao da rukovodstvo zemlje smatra da trenutna situacija u Ukrajini treba da se reši mirnim, diplomatskim sredstvima.

11.25 - U ruskom gradu Čeljabinsk 15.000 ljudi održalo miran protest podrške ruskoj manjini u Ukrajini, javlja Glas Rusije.

11.32 - Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek upozorio je da međunarodna zajednica ne može da pristane na tezu da ako je dopušteno Kosovo, mora da se prihvati i Krim, zato što bi se svet pretvorio u džunglu u kojoj više ne bi važilo ništa iz međunarodnog prava.

On je rekao i da poređenje Kosova i Krima koje je upotrebio predsednik Češke Miloš Zeman nije sasvim precizno, zato što Kosovo nije okupirala nikakva super sila, a na Krimu nije bilo nasilja.

11.29 - Američki predsednik Barak Obama razgovaraće u sredu sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, saopštila je Bela kuća.Potpredsednik SAD Džozef Bajden je skratio posetu Latinskoj Americi i otkazao posetu Dominikanskoj Republici, kako bi prisustvovao sastanku u Vašingtonu.Obama i Jacenjuk će razgovarati o mogućnostima mirnog rešenja ruske vojne akcije na Krimu, kojim bi bili očuvani suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, saopštila je Bela kuća.Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je nova Vlada Ukrajine rezultat državnog udara, dok Vašington tvrdi da je Jacenjuk legitimni lider.

11.15 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je zapadne vlade i medije zbog toga što okreću glavu od alarmantnih incidenata u Ukrajini, kao što je oružani napad na proruski miting u Harkovu, javlja Raša Tudej.To je samo jedan u nizu incidenata o kojem se Zapad nije oglasio, saopštio je ruski MIP i ocenio da je to prećutkivanje sramotno.

10.53 - Predsednik Ukrajine u egzilu Viktor Janukovič, oporavlja se posle teškog infarkta i on će, u utorak, dati izjavu za medije u Rostovu na Donu, saznaje Iter Tass iz izvora bliskih Janukoviču.

Tačno vreme i mesto obraćanja Janukoviča, biće naknadno dati.

10.41 - Ministarstvo finansija Krima će prezentovati metodologiju prelaska sa grivne na rublju u slučaju da se na predstojećem referendumu odluči da Krim ulazi u Rusku federaciju. Predlog za prelazak sa jedne na drugu valutu trebalo bi da bude podnet do četvrtka.

Krim planira da za najviše nekoliko meseci uđe u zakonodavni sistem Rusije ukoliko građani Autonomne republike odluče tako na referendumu 16. marta, izjavio je premijer ARK Sergej Aksjonov za RIA Novosti. Aksjonov je kazao da će Krim, ako se narod na referendumu izjasni za pripajanje Rusiji, smesta započeti sveobuhvatne pripreme kako bi "brzo ušao u pravni okvir Ruske Federacije". On je rekao da je uveren da će pripreme u oblasti prava trajati kratko."Najviše mesec dana. Svakako, prelazni period će duže trajati, treba da uđemo u zonu rublje, da celu ekonomiju, uključujući isplatu plata i penzija, prebacimo na rusku rublju", kazao je on.

10.28 - Nemačka kancelarka Angela Merkel planira da 12. marta poseti Varšavu kako bi razgovarala o situaciji u Ukrajini sa tamošnjim nosiocima vlasti."Dinamika dešavanja u Ukrajini je veoma brza i teško je predvideti šta bi se moglo desiti u sledećem trenutku", naveo je portparol poljske vlade.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

10.16 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je izrazilo zabrinutost zbog događanja na istoku Ukrajine koje je izazvao ukrajinski pokret ekstremne desnice "Desni sektor", preneo je ruski list Gazeta novosti sadržaj saopštenja Ministarstva za spoljne poslove Rusije.

"Rusija je zabrinuta bezakonjem koje trenutno caruje u istočnim oblastima Ukrajine kao posledica dejstva boraca takozvanog desnog sektora uz znanje novih vlasti, kako sebe nazivaju. Došlo je dotle da su 8. marta dobro organizovani ljudi sa maskama i vatrenim oružjem otvorili vatru na mirne demonstrante", kaže se u saopštenju.U saopštenju MIP-a se kaže da ukrajinske vlasti "protivno svim važećim bilateralnim sporazumima ne dozvoljavaju ulazak ruskih građana na teritoriju Ukrajine".

Dnjepopetrovska milicija je zadržala sedmoro ruskih novinara sa obrazloženjem da su ih interesovali samo "određene provokativne teme", jednom rečju "sloboda medija" citiranih u vezi sa dejstvima.

"Čudi stidljivo ćutanje naših zapadnih partnera, organizacija za zaštitu prava, stranih medija. Postavlja se pitanje gde je nestala čuvena objektivnost i privrženost demokratiji", naglašava se u saopštenju.

09.57 - Prva odluka Igora Tenjuha kao ukrajinskog ministra vojnog je da kazni "prebege" i spreči vojsku da prilazi Rusiji

09.48 - Na društvenim mrežama je objavljeno da su tri žene kindapovane dok su pokušavale da uđu na Krim.Društvenim medijima kruže njihove slike, i traži se pomoć u pronalaženju odgovornih.

Kako javlja radio "Sloboda" za sada nema vesti o sedam građana Ukrajine koji su juče kidnapovani na različitim delovima Krima.

Za sada se pretpostavlja da bi tri devojke, novinarka Elena Maksimenko, pres sekretarka Katarina Butko i Ruazantseva Sura članica Automajdana, koje su otete u blizini grada Armjansk, mogle biti u vojnoj komandi u Sevastopolju.

09.39 - Vojne jedinice na Jalti imaju ultimatum da, danas do 22 časa, razoružaju sve vojnike, da oružje ostave u skladištima, a sve vojne objekte stave pod kontrolu specijalne divizije Crnomorkse flote Rusije, izjavio je sinoć Juri Stalions, predstavnik ministara Krima.

Ove zahteve treba ispuniti kako bi se osigurala bezbednost građana i izbegle provokacije tokom priprema za referendum o statusu Krima 16. marta. Komandanti vojnih jedinica su pozvani da ovaj "predlog" shvate ozbiljno kako ne bi ugrozili živote i zdravlje osoblja koje im je povereno, navodi se u tekstu ultimatuma, prenosi agencija unian.

Torbjorn Jagland (Foto: Fonet)
Torbjorn Jagland (Foto: Fonet)

09.08 - Torbjorn Jagland, generalni sekretar Saveta Evrope, stigao je u Kijev kako bi sa privremenim premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom razgovarao o mogućnosti održavanja konsultacija o novim zakonima i stvaranja međunarodne savetodavne grupe koja bi nadgledala istragu o nasilju u Ukrajini. Sa Jaglandom je došao i Sebastijan Kurc, austrijski ministar spoljih poslova. Očekuje se da će u Kijevu biti reči i o pomoći Saveta Evrope u organizovanju stručnjaka u oblasti ljudskih prava.

09.02 - Proruski bilbord u Sevastopolju prikazuje glasanje na predstojećem referendumu kao izbori između nacizma i Rusije.

08.48 - Vlasti grada Sevastopolja, gde više od 70 odsto stanovništva čine Rusi, proglasile su ruski službenim jezikom za upotrebu u zvaničnoj komunikaciji. Tu odluku je jutros potpisao vršilac dužnosti predsednika gradske uprave Sevastopolja, Dmitrij Belik, prenela je ruska agencija Itar-Tas s. U objašnjenju se navodi da je gradska uprava Sevastopolja, u skladu sa međunarodnim zakonom i uzimajući u obzir da je ruski maternji jezik za veliku većinu građana tog grada, odlučila da ruski koristi kao jezik zvanične komunikacije. Do sada su vlasti zvanične dokumente morali da pišu na ukrajinskom, dodaje Itar-Tas s.

08.31 - Arsenij Jacenjuk, prozapadno orijentisani premijer Ukrajine, trebalo bi da se ove nedelje sastane sa američkim predsednikom Barakom Obamom, najavljeno je iz Bele kuće, javlja Vašington post.

Foto: prinscreen
Foto: prinscreen

08.09 - Situacija je trenutno mirna ispred vojne baze Belbek. Dešavanja ispred Belbeka uživo možete pratiti OVDE.

07.45 - Krimske vlasti predložile su Tatarima na Krimu dodeli mesto u autonomnoj vladi, prenose RIA Novosti. Prema navodima Sergeja Aksjonova, premijera krimske vlade, Tatarima se nude dva ministra i zamenik ministra u svakom ministarstvu, uključujući policiju i vojsku.

Aksjonov je dodao da će da Krim planira uvođenje politike dvojezičnosti.Krimska vlada je predložila i da udvostruči sredstva za povratak Tatara koji su deportovani sa Krima.

Aksjonov je najavio i da će stanovnicima poluostrva dati mogućnost izbora ruskog ili ukrajinskog pasoša, ukoliko sadašnja ukrajinska teritorija postane deo Rusije posle referenduma 16. marta na Krimu, javila je danas ruska novinska agencija RIA Novosti. "Nećemo insistirati na neophodnosti vraćanja ukrajinskog pasoša i svako će imati priliku da upotrebljava (svoj) maternji jezik. Ne želimo da ograničimo značaj krimskih Tatara", rekao je Aksjonov, prenela je agencija Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

07.40 - Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izrazio je verovanje da je Evropska unija kriva za situaciju na Krimu jer je njena politika prema poluostrvu bila pogrešna od samog početka. On je naveo da je bilo pogrešno postaviti Ukrajini, kao kulturološki podeljenoj državi, uslov da ili prihvati ulazak u EU ili da se opredeli za sporazum sa Rusijom, prenosi Glas Rusije.

Šreder je dodao da bi bilo bolje da EU prihvati politiku "oba puta".

On je izrazio skepsu i prema intencijama bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko.

07.37 - Kineski predsednik Sji Đinping je u odvojenim telefonskim razgovorima sa predsednikom SAD Barakom Obamom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel apelovao da kriza u Ukrajini bude rešena političkim putem i da sve strane pokažu smirenost i uzdržanost, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Situacija u Ukrajini je krajnje složena i sada je presudno da strane u sukobu ostanu mirne i suzdržane kako bi se izbegla eskalacija tenzija", poručio je Sji sinoć Obami, kako se navodi u saopštenju Ministarstva.Sji je dodao da se moraju koristiti političke i diplomatske mere za razrešenje krize, kao i da je zvanični Peking otvoren prema bilo kojim predlozima koji mogu da ublaže krizu i spreman je da u tom cilju ostane u kontaktu sa svima, uključujući SAD, preneo je Rojters.

U razgovoru sa Merkelovom, Sji je istakao da je situacija u Ukrajini krajnje osetljiva i treba je pažljivo procenjivati. "Kineski predsednik je takođe naveo da se zalaže za to da se putem dijaloga postigne političko rešenje", navodi se u saopštenju.Kina dosad nije javno pokazivala veće interesovanje za to da se putem diplomatije uključi u pregovore o razrešenju ukrajinske krize, navodi Rojters i podseća da je uprkos tome zvanični Peking prošle nedelje saopštio da sankcije protiv Rusije nisu najbolji način za rešenje problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track