SUKOB UKRAJINSKE VLADE I KREMLJA: Ko je stoji iza snajperskih napada u Kijevu?
Foto: Youtube

I dalje nepoznanica

SUKOB UKRAJINSKE VLADE I KREMLJA: Ko je stoji iza snajperskih napada u Kijevu?

Planeta -
Ukrajinske vlasti promovišu teoriju da je Kremlj nameravao da izazove haos i iskoristi ga kao povod za vojnu intervenciju, dok Rusija tvrdi da su snajpere organizovali opozicioni lideri kako bi pobudili gnev protiv vlasti

KIJEV - Pitanje ko stoji iza snajpera koji su sejali smrt i užas u Kijevu jedna je od najvećih nepoznanica u vezi sa demostracijama koje su dovele da svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Upravo to pitanje je postalo najnoviji predmet sukoba između nove ukrajinske vlade i Kremlja, pri čemu dve strane daju potpuno različita tumačenja događaja, koja bi mogla ili da ojačaju, ili da podriju legitimnost novih vlastodržaca. Ukrajinske vlasti, koje istražuju krvoproliće koje se desilo od 18. do 20. feburara, promovišu teoriju da je Kremlj nameravao da izazove haos i iskoristi ga kao povod za vojnu intervenciju, dok Rusija tvrdi da su snajpere organizovali opozicioni lideri kako bi pobudili gnev protiv vlasti, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou.Novi ukrajinski ministar zdravlja Oleg Musij - lekar koji je koordinirao ukazivanje medicinske pomoći žrtvama tokom protesta - izjavio je za “Asošijeted pres” da sličnost rana od metaka koje su zadobili pripadnici opozicionih snaga i policije navodi na zaključak da su snajperi pokušavali da izazovu tenziju na obe strane i još veće nasilje, a sve sa ciljem da Janukovič bude svrgnut.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

“Mislim da nije samo deo starog režima planirao provokaciju, već da su u tome učestvovale i ruske specijalne snage koje služe ideologiji (starog) režima, izjavio je ministar. Putin promoviše stav da su opozicioni lideri naredili otvaranje snajperske vatre, a zvaničnici Kremlja pozivaju se na snimak u telefonskog razgovora između estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Paeta i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton kao dokaz u prilog predsednikovoj tvrdnji.

http://www.youtube.com/watch?v=zwqfrq43lK0

Poznato je sledeće: snajperskom vatrom iz moćnog oružja sa krovova zgrada i sa prozora u srcu Kijeva pogođeno je nekoliko desetina ljudi. Među žrtvama je bilo demonstranata - pristalica opozicije, ali mnogi od njih su bili prolaznici u civilu, koji očigledno nisu učestvovali u sukobima. Među mrtvima je bilo lekara, kao i pripadnika policije. Većina od preko stotinu ljudi poginulih u nasilju stradala je od snajperske vatre; stotine su zadobile povrede od metka ili su ranjene u drugim oblicima ulične borbe. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov najavio je u utorak da bi istraga mogla da dovede do skretanja pažnje sa ukrajinske odgovornosti. “Jedno mogu da kažem: ključni činilac u ovom ustanku, koji je doveo da prolivanja krvi u Kijevu, do prevrata u zemlji i uzdrmao je, bila je treća sila”, prenosi “Interfaks” Avakovljeve reči. “A ta treća sila nije ukrajinska.”

Sledećeg dana ukrajinski glavni tužilac Oleg Mahnicki rekao je da su čaure snajperskih metaka nađene na zgradi Nacionalne banke Ukrajine i na brežuljku nekoliko stotina metara iznad Majdana, trga koji je postao centar i simbol protesta protiv vlade. On je doda da je policija potvrdila da su snajperi pucali i sa zgrada Hotela “Ukrajina”, na samom trgu, i sa Kuće sa himerama, zvaniče rezidencije odmah pored zgrade predsedničke administracije.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

Ministar zdravlja Oleg Musij, koji je više od dva meseca organizovao medicinske timove na Majdanu, izjavio je da je 20. februara u improvizovanu bolnicu podignutu blizu trga dovezeno oko 40 civila i demonstranata sa smrtonosnim ranama od metaka, ali je istakao da je pomoć ukazana i trojici policajaca sa identičnim ranama.

Forenzički dokazi, naročito sličnost povreda od metaka, naveli su njega i njegove kolege na zaključak da su snajperi gađali pripadnike obe strane na Majdanu i da je otvaranje vatre trebalo da izazove talas gneva koji će biti dovoljno jak da Janukovič bude svrgnut i da se opravda ruska invazija. Rusija je iskoristila nejasnu situaciju u vezi sa krvoprolićem da bi diskreditovala sadašnju ukrajinsku vladu.

Na konferenciji za štampu održanoj u utorak, Putin je izneo pretpostavku da bi snajperi u stvari “mogli biti provokatori iz opozicionih partija”. Ta teorija se proširila dan kasnije kada je snimak privatnog telefonskog razgovora vođenog između estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Paeta i visoke predstavnie EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton procurio u javnost i emitovan na ruskoj državnoj televiziji “Raša tudej”. Paet u razgovoru kaže da je tokom posete Kijeve čuo od demonstranata da iza snajperskih napada stoje Janukovičevi protivnici. Paet je rekao da je dr Olga Bogomoljec, drugi lekar koja je zbrinjavala ranjenike, izjavila “da sve više jača uverenje da iza snajperskih napada ne stoji Janukovič, neko iz nove (vladine) koalicije”.

Međutim, u intervjuu “Telegrafu” početkom prošle nedelje, Bogomoljecova je rekla da ne zna da li su policajci i demonstranti ubijeni istim mecima i zatražila sveobuhvatnu istragu. “Niko ko samo vidi rane i leči žrtve ne može da utvrdi o kakvom je tipu oružja reč”, rekla je ona. “Nadam se da će međunarodni stručnajci i ukrajinska policija utvrditi o kakvom je oružju reč, ko je umešan u ubistva i kako je to izvedeno. Nemam informacije kojima bih bilo šta mogla da dokažem.”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track