TURČINOV TRAŽI MOBILIZACIJU: Formira se nacionalna garda Ukrajine?!

Rezervisti i dobrovoljci

TURČINOV TRAŽI MOBILIZACIJU: Formira se nacionalna garda Ukrajine?!

Planeta -
Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov kaže da parlament treba da potvrdi odluku o pretvaranju snaga Ministarstva unutrašnjih poslova u Nacionalnu gardu, "radi odbrane zemlje i građana od kriminalaca i spoljne i unutrašnje agresije"

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov danas je zatražio formiranje nacionalne garde i mobilizaciju rezervista i dobrovoljaca u oružane snage, radi suprotstavljanja ruskoj vojsci.

Turčinov je izjavio da parlament treba da potvrdi odluku o pretvaranju snaga Ministarstva unutrašnjih poslova u Nacionalnu gardu, "radi odbrane zemlje i građana od kriminalaca i spoljne i unutrašnje agresije".

Prema rečima Turčinova, mobilizacija bi trebalo da obuhvati dobrovoljce i sve koji su bili u vojsci, javlja AP.

Ruske snage kontrolišu poluostrvo Krim, gde će u nedelju biti održan referendum o otcepljenju od Ukrajine i priključenju Rusiji.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je zatražio da Zapad odbrani Ukrajinu, uz konstataciju da je Rusija "naoružana do zuba i ima atomsko oružje".

Jacenjuk bi sutra trebalo da otputuje u Vašington, na sastanak sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Smenjeni predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je novu vladu u Kijevu optužio za izazivanje građanskog rata. Jacenjuk je zatražio da Moskva, Vašingtom i London poštuju sporazum iz 1994. godine, kojim su se obavezali da garantuju bezbednost Ukrajine, jer se Kijev odrekao nuklearnih projektila iz doba Sovjetskog Saveza.

"Na našu zemlju je izvršena vojna agresija. Oni koji su garantovali da neće doći do agresije moraju, sa jedne strane, da povuku svoje trupe, a sa druge strane da brane našu nezavisnu suverenu državu", izjavio je Turčinov u parlamentu.

Janukovič je u Rusiji najavio povratak u Ukrajinu i rekao da su nove vlasti u Kijevu podređene radikalnim nacionalistima i da predstavljaju opasnost za stanovništvo istočnog dela Ukrajine, koje uglavnom govori ruski jezik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track