GODIŠNJICA CUNAMIJA: Japan se seća 19.000 izgubljenih života
Foto: Reuters

Komemoracija žrtvama

GODIŠNJICA CUNAMIJA: Japan se seća 19.000 izgubljenih života

Planeta -
Trostruka katastrofa - zemljotres, cunami i nuklerna havarija - odnela je na današnji dan pre tri godine 15.884 života, dok se 2.636 njih vode kao nestali
1 / 4 Foto: Reuters

TOKIO - Japan danas obeležava treću godišnjicu pogubnog zemljotresa i cunamija u kojima je gotovo 19.000 ljudi poginulo ili nestalo, katastrofe ogromnih razmera koja je opustošila priobalna područja i izazvala nuklearnu krizu.

Japanski premijer Šinzo Abe će danas u Tokiju govoriti na komemoraciji žrtvama, obeležavajući trenutak kada je Japan pogodio zemljotres jačine od devet stepeni po Rihterovoj skali, prenosi AP. Stanovnici severnog dela zemlje koji su preživeli cunami održali su rano jutros komemorativne skupove u znak sećanja na svoje bližnje.

U gradu Minamisanriku lokalni stanovnici okupili su se ispred nekadašnjeg gradskog centra za sprečavanje katastrofa, gde je ne desetine zaposlenih poginulo u cunamiju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trostruka katastrofa - zemljotres, cunami i nuklerna havarija - odnela je na današnji dan pre tri godine 15.884 života, dok se 2.636 njih vode kao nestali na severnoj japanskoj obali, a skoro 270.000 ljudi, od kojih su mnogi iz Fukušime, ne mogu da se vrate kući zbog visoke radijacije.

Japan ulaže velike napore u obnovu oblasti koje su se našle na udaru cunamija 11. marta 2011. godine, kao i u uklanjanje radijacije koju je izazvalo topljenje jezgra reaktora u nuklearnoj elektrani u Fukušimi kao posledica zemljotresa. Ta zemlja je izdvojila 25 biliona jena (250 milijardi dolara) za rekonstrukciju do marta 2016. godine.

Rekonstrukcioni planovi konačno su sačinjeni, ali se radovi odlažu zbog nedostatka obučenih radnika i materijala. Premijer Abe obećao je da će podstaći obnovu, navodi američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track