Najnovije vesti

Na Krim stižu nove ukrajinske trupe, ruski tenkovi, nadleće ih NATO avaks, a stiže i američki brod
Foto: Reuters

Gomilanje vojske

Na Krim stižu nove ukrajinske trupe, ruski tenkovi, nadleće ih NATO avaks, a stiže i američki brod

Planeta
Uprkos zvaničnoj retorici koja poziva na pregovore, internet su preplavile fotografije, video i satelitski snimci gomilanja trupa i borbene tehnike

Pet dana pred zakazani referendum o statusu Krima, uprkos zvaničnoj retorici koja poziva na pregovore, internet su preplavile fotografije, video i satelitski snimci gomilanja trupa i borbene tehnike ruske i ukrajinske vojske u tom regionu, a u tihi sukob se uključio i NATO slanjem izviđačkih aviona.

 

Posle prvobitne pasivnosti, pojavile su se fotografije i video snimci velikih pokreta ukrajinske vojske iz zapadnih delova zemlje prema Krimu.

 

Prvo je zabeležen pokret 80. Vazdušno-desantnog puka iz Lavova, jednog diviziona raketnog sistema PVO Buk M-1 iz Hersona i jednog puka samohodne artiljerije iz Berdičeva. Takođe su primećeni elementi 28. i 72. mehanizovane brigade iz Odese i Bele Crkve, kao i 95. Vazdušno-desantne brigade iz Žitomira i 79. Vazdušno-desantne brigade iz Mikolajeva. Sve češće se pojavljuju i fotografije lovačkih aviona ukrajinske avijacije Mig-29 naoružanih raketama R-73 i R-27 za vođenje vazdušne borbe na malim i srednjim daljinama.

 

Sa ruske strane, u pograničnom gradu Rostovu na Donu, primećen je pokret velike tenkovske jedinice opremljene tenkovima T-90 i T-72, dok su u vazduhu iznad avio baze Novofedorivka na Krimu primećeni ruski jurišni helikopteri Mi-35.

 

Posle najava da će se ka Krimu uputiti i američki brodovi, zabeležen je pokret i jednog ruskog protivbrodskog raketnog sistema K-300 Bastion. Reč je o novom sistemu, dometa oko 300 kilometara, za koji se do sada pretpostavljalo da je bio stacioniran jedino na Kurilskom ostrvima, na Dalekom istoku Rusije.

 

Na sajtu http://www.turnerradionetwork.com/news/347-pat postoje satelitski i špijunski snimci za koje se tvrdi da su napravljeni u bazi Borisoglebsk u Voronježu.

 

Na jednom snimku napravljenom početkom meseca na stajanci tog aerodroma snimljena su dva strategijska supersonična bombardera Tupoljev Tu-22M3, da bi nakon par dana bio napravljen snimak na kojem se vidi 30-ak aviona tog tipa. Avion Tu-22M3, koji ima mogućnost nošenja nuklearnog naoružanja, inače je stacioniran na aerodromu Borisoglebsk, koji se koristi kao školski centar.

 

U ciklus gomilanja naoružanja danas se uključio i NATO koji je najavio da će uputiti svoje osmatračke avione "avaks" da lete iznad Poljske i Rumunije, kako bi pratili krizu u susednoj Ukrajini. Kako je saopšteno iz zapadne vojne alijanse, NATO je poslao leteće radarske sisteme E-3 Avaks, kako bi se intenzivirao rad na proceni mogućih pretnji po taj savez od nestabilne situacije u Ukrajini. NATO je odluku o slanju "avaksa" doneo pošto su američki ratni avioni raspoređeni u zemljama istočne Evrope koje se graniče sa Rusijom, poput Poljske i Litvanije.

 

SAD su u Litvaniju poslale dodatnih šest lovaca F-15, koji su se pridružili odeljenju od četiri aviona tog tipa koji su ranije već bili u toj zemlji.

 

U Poljsku je poslata eskadrila od 12 lovaca F-16, ali se navodi da je u pitanju ranije dogovorena vežba. Ranije je u Norveškoj počela vojna vežba "Hladni odgovor" u kojoj učestvuje oko 16.000 pripadnika NATO-a. Kako kažu u Severnoatlantskom savezu, reč je o ranije pripremljenoj vežbi koja za cilj ima uvežbavanje snaga u zimskim uslovima. Referendum o statusu Krima biće održan u nedelju, 16. marta.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...