PEDI EŠDAUN:Rusija želi da se Srpska odvoji od BiH!

Širenje ukrajinske krize

PEDI EŠDAUN:Rusija želi da se Srpska odvoji od BiH!

Planeta -
Ešdaun je, kako se navodi, u Doma lordova britanskog parlamenta, tokom javne rasprave, na kojoj se govorilo i o BiH, upitao baronesu Sajidu Varsi, ministarku u britanskom ministarstvu spoljnih poslova, šta će ta država i Evropska unija uraditi tim povodom

LONDON - Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun optužio je Rusiju da se direktno meša u unutrašnje stvari BiH podsticanjem secesionističekih tendencija bosanskih Srba.

Ešdaun je, kako se navodi, u Doma lordova britanskog parlamenta, tokom javne rasprave, na kojoj se govorilo i o BiH, upitao baronesu Sajidu Varsi, ministarku u britanskom ministarstvu spoljnih poslova, šta će ta država i Evropska unija uraditi tim povodom.

"Jeste li svesni dokaza koji su izbili na površinu, da se Rusija sada direktno meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine na način koji jedino može da utiče na podsticanje secesionističkih tendencija bosanskih Srba? S obzirom na krhkost BiH, njenu istoriju, zar to nije pokušaj da se ona uvuče u širu ukrajinsku krizu, što bi bio čin strašne neodgovornosti? Šta će vlada Velike Britanije uraditi da ohrabri EU da poduzme snažnije korake u vezi s ovim", zapitao je Ešdaun.

Baronesa Varsi je najpre, kako se navodi, odgovorila da je Ešdaun izuzetno dobar poznavalac prilika u BiH i na Balkanu.

"Deo naših diplomatskih napora ide u pravcu da se spreči eventualno dalje širenje ukrajinske krize. Postoje istinske zabrinutosti iz poređenja koja Rusija izvlači iz područja koja su "sporna" i situacije na Krimu.

Smatram da Evropa mora nastaviti s naporima da se reše otvorena pitanja na Balkanu i ne sme dopustiti da se ta dva pitanja mešaju", rekla je Varsijeva.Inače, za narednu sedmicu najavljen je dolazak Ešdauna u Sarajevo.

Pozivajući se na svoje izvore, sarajevski dnevnik piše da je njegova poseta vezana za sastanak delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a i Parlamenta BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track